Szakszervezetük kétszer is tárgyalt az Emmivel, de eredménytelenül. Átverésről beszélnek, de a korábban belengetett sztrájkot egyelőre még jegelik.

Szakszervezetük kétszer is tárgyalt az Emmivel, de eredménytelenül. Átverésről beszélnek, de a korábban belengetett sztrájkot egyelőre még jegelik.

Eredménytelenül zárultak az Emmivel folytatott tárgyalások, nem kapnak béremelést a könyvtárosok, levéltárosok és múzeumi dolgozók, áll a szféra munkavállalóit képviselő Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) pénteki közleményében .

Mint ismert, a KKDSZ január végén egy több mint háromezer dolgozó aláírását tartalmazó petíciót adott át az Emminek, ezt februárban és március elején két találkozó követte. Itt nem sikerült megállapodni a bérrendezésről az államtitkársággal, de a közlemény szerint legalább a bértárgyalások sarokpontjairól konszenzus született, illetve a felek szóban arról is megállapodtak, hogy a KKDSZ és az államtitkárság ennek alapján együttesen kiad egy közleményt, rögzítve a későbbi tárgyalások kereteit. Az államtitkárság azonban szerdán olyan szövegtrvezetet küldött a KKDSZ-nek, mely csak egyet tartalmazott azon pontok közül, melyekben a felek megállapodtak, így a szakszervezet ezt nem is fogadta el, innen pedig már nem is közeledtek újra az álláspontok. A KKDSZ most azt tervezi, hogy a választás után újra nekifut a témának.

A szakszervezet janurában még arról beszélt, hogy ha kell, a sztrájkot is fontolóra veszik, most azonban azt írják, a dolgozókkal közösen kell megtalálniuk a hatékony nyomásgyakorlás útját. Tehát a sztrájk ötletét egyelőre jegelik.

A januári petíció szerint a kulturális intézményekben dolgozó szakemberek fizetése messze elmarad az átlagbértől. Míg van olyan kiskereskedelmi lánc, ahol a pénztárosok is bruttó 300 ezer forintot keresnek, egy kezdő egyetemi végzettségű restaurátor vagy egy húszéves gyakorlattal rendelkező levéltáros, könyvtáros fizetése ennél bruttó 100 ezer forinttal kevesebb. Az aláírók szerint azonban ekkora fizetésre is csupán az országos kulturális intézmények némelyikében lehet szert tenni: az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók bruttó átlagfizetése nem éri el a 200 ezer forintot és a munkatársak legalább kétharmadának fizetése sem haladja meg a bruttó 180 ezer forintot, a minden középfokú végzettségű munkavállalót megillető garantált bérminimumot.

hírdetés
hírdetés