Egy névtelen levélírót kerestek nagyon az elmúlt hónapokban a katasztrófavédelemnél, aki csúnyákat írt pár vezetőről. A hajszába és a nem hétköznap bűnténybe a Nemzeti Védelmi Szolgálat is bekapcsolódott.

Még márciusban írt egy magát megnevezni nem kívánó ember egy névtelen levelet Pintér Sándor belügyminiszternek (és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálatnak, hogy az egyik megyei katasztrófavédelmi igazgatóságon bűnös összefonódások tapasztalhatóak, de az előmenetelt is szexuális szolgáltatásokért cserébe biztosítják. Az esetről augusztusban számolt be a langlovagok.hu.

A cikk szerint a névtelen levélíró utáni hajszában három megyei vezetőségi beosztásban dolgozót rendeltek fel a budapesti központba, ahol poligráfos (hazugságvizsgáló) vizsgálatnak vetették alá őket. 

Az egyik vezető azonban megtagadta ezt a vizsgálatot, ezt a katasztrófavédelmi vezetők így értékelték, hogy ezzel a férfi beismerte, ő a levélíró, ezután gyorsan el is távolították felmentéssel.

Harangozó Tamás szocialista képviselő az üggyel kapcsolatban írásbeli kérdést tett fel Pintér Sándornak, amelyben azt írta, “nem bűncselekmény a miniszter figyelmét felhívni az általa irányított szerveknél tapasztalt szabálytalanságokra, ellenben a poligráf jogszerűtlen alkalmazása felvetheti a bűncselekmény gyanúját.” Arra volt kíváncsi a képviselő, hogy milyen bűncselekmény gyanúja miatt kellett a poligráfot is használni.

Pintér Sándor válaszában azt írta, a névtelen levélben olyan információk szerepeltek, amelyek alkalmasak voltak a Katasztrófavédelem hivatásos állományú, név szerint is beazonosítható vezetői becsületének csorbítására és szolgálati tekintélyük megsértésére.

Az NVSZ az elkövető kilétének megállapítása céljából felderítő tevékenységet folytatott. A felderítés során – írásbeli hozzájárulásával – egy személy esetében került sor poligráf alkalmazására.

Pintér szerint minden jogszerű volt, és az eset kapcsán sem büntető-, sem munkajogi intézkedésre nem került sor.

Az azonban továbbra sem derült ki, hogy a névtelen levélíró által feltárt visszaélésekkel kapcsolatban történtek-e intézkedések, és ha igen, milyenek. Egyelőre annyi biztos csak, hogy a névtelen bejelentőt keresték elég sok és igen fura módon. Ráadásul az is érdekes, hogy amennyiben nem indult semmilyen eljárás, akkor milyen módon használhatták a poligráfot ?  Ráadásul épp a poligráfra szokta sokszor mondani maga a belügyér irányítás alá eső rendőri szervezet, hogy nem teljes értékű bizonyíték.  

hírdetés
hírdetés