Jelentősen súlyosbították a Jobbik színeiben is induló szakszervezeti vezető büntetését. Így jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkárát, a sikkasztás miatt első fokon meghozott döntést súlyosbítva a Zalaegerszegi Törvényszék kedden.

Jelentősen súlyosbították a Jobbik színeiben is induló szakszervezeti vezető büntetését. Így jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének főtitkárát, a sikkasztás miatt első fokon meghozott döntést súlyosbítva a Zalaegerszegi Törvényszék kedden.

A rendőr-szakszervezeti vezetőt első fokon még három év börtönbüntetést kapott a Szekszárdi Járásbíróságon. A Zalaegerszegi Törvényszék most ezt súlyosbította. Szimát folytatólagosan, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás és sikkasztás, valamint más bűncselekmények miatt ítélték el.

Szima Judit a Jobbik 2009-es európai parlamenti listájának a 4. helyén szerepelt.

A szakszervezeti vezető pedig 7 hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

A vád szerint a főtitkár 2010 augusztusa és 2011 januárja között fiktív útiköltség-elszámolásokkal több millió forintot tulajdonított el a szakszervezet pénzéből, továbbá lakásában, amely a szakszervezet székhelye is volt, 19 millió forintos beruházást végeztetett el a szakszervezet költségére. Két társának pedig, szintén fiktív útiköltség-elszámolásokkal, másfél millió forintot utalt át. A bíróság megállapítása szerint a sikkasztás értéke 22 millió forint volt.

Az első fokon még tíz vádlott ellen zajló perben folytatólagosan elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt mondta ki bűnösnek a bíróság Szima Juditot. Az akkori ítélet alapján 22 millió forint vagyonelkobzással is sújtották, de a TMRSZ-szel szemben is 1,1 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el.

A vádlottak közül egyet felmentettek a bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás vádja alól, a nyolc további vádlott – akik a szakszervezet tisztségviselői vagy alkalmazottjai – felfüggesztett börtönbüntetést, próbára bocsátást, megrovást vagy pénzbüntetést kapott.

Az elsőfokú ítélet ellen a szakszervezeti vezető enyhítésért, az ügyész súlyosításért fellebbezett, így került az ügy Zalaegerszegre. A keddi ítélethirdetésen a kilenc vádlott közül csak Szima Judit vett részt. A határozat kihirdetésekor a bíró – miként ez a korábbi tárgyaláson is történt – figyelmeztette Szima Juditot, amiért a szabályokkal szemben a mobiltelefonját használta, amire a vádlott azzal válaszolt, hogy a bíró sem tiszteli az ő személyét.

A Zalaegerszegi Törvényszék Szima Judit esetében 22,9 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt. A másodrendű vádlottat egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, a harmadrendű büntetését pedig öt hónap, egy évre felfüggesztett börtönre súlyosbította. Három vádlott esetében az ítéletek időközben jogerőssé váltak, további háromnak pedig a bíróság változatlanul hagyta az első fokon kiszabott büntetését.

Az ítélet indoklásakor elhangzott az is, hogy Szima Judit hatályon kívül helyezésért és felmentésért fellebbezett, és egyebek mellett a rendőrség, az ügyészség és a bíróság eljárási jogát és törvényességét is kétségbe vonta, a törvényszék azonban megalapozatlannak találta a kifogásait. 
Bár a másodfokú bíróság a Szekszárdi Járásbíróság ítéletét megalapozottnak tartotta, néhány ponton módosította. Azt is megállapította, hogy Szima Judit és két vádlott-társa esetében indokolatlanul enyhe volt az ítélet, a törvényi középmértéktől is jelentősen eltérve.

hírdetés
hírdetés