Átírnák a szabálysértési törvényt. Ha nem megy közmunkára a hajléktalan, akkor jön az elzárás. Úgy tűnik a bajban lévő emberekbe még kell párat rugdalni.

Ahogy arról korábban írtuk, hogy az Országgyűlés múlt héten fogadta el a törvényt, amellyel betiltották a hajléktalanságot.

A kormány szerint a mostani módosítást az indokolja, hogy a szabálysértési szabályozásnak összhangban kell lennie a hetedik alaptörvény-módosítással, amelynek értelmében október 15-étől tilos közterületen életvitelszerűen tartózkodni.

Az előterjesztés értelmében szabálysértést követ el az életvitelszerűen közterületen tartózkodó ember, aki felszólítás ellenére az “életvitelszerű tartózkodásnak helyszínét nem hagyja el”.

Ha nem megy közmunkára, bezárják

A szabálysértés nem valósul meg, ha a helyszíni intézkedés során az életvitelszerűen közterületen tartózkodó együttműködik a hajléktalanok részére fenntartott ellátások igénybevétele érdekében.

A módosítás szerint a szabálysértés miatt közérdekű munka szabható ki, de ha az elkövető ennek elvégzését nem vállalja, akkor elzárással is sújtható.

Az érdemi döntés a bíróság hatáskörébe tartozik majd. A szankciók köréből viszont a pénzbírság teljesen kikerül.

hírdetés
hírdetés