Szereztünk egy kisgépet, hogy a hurrikán sújtotta Saint Martin szigeten rekedt magyarokat haza szállítsuk. Az engedélyekre jó ideig várni kell, hogy felszállhasson a kisgép, hisz most a holland és francia katonai gépek élveznek elsőbbséget. Úgy tudjuk most egy picit a magyar külügyi keménykedés Hollandiánál picit visszaüt.

Egy 14 fős kisrepülőgépet bérelt a Külgazdasági és Külügyminisztérium, hogy elszállíthassa a Saint-Martin szigetén tartózkodó magyar állampolgárokat – jelentette be  Szijjártó Péter külügyminiszter.

A baj csak az, hogy egyelőre csak katonai gépek repülhetnek be Saint Martin repterére, akik a holland, francia lakosságot meti ki a katasztrófa sújtotta területről. Így kérdés egy kisgép mikor kap majd engedélyt. Feltehetőleg, ha befejezte majd a most épp nem baráti Hollandia a mentést. Lehet, ha nem szóltunk volna be nekik, ha nem keménykedünk már rég gépen lennének a magyarok.

A szigetet múlt pénteken érte el az Irma hurrikán, óriási pusztítást hagyva maga után. Két napja írtunk egy magyar családról, amely Saint-Martinen ragadt. Azt írták, lezárták a reptereket a teljesen elpusztult szigeten, ahol fosztogatások kezdődtek, a hadseregnek kellett közbeavatkozni. Állításuk szerint a magyar külügyet is megkeresték, és azt a választ kapták, hogy nincs baj, egy hétre elegendő víz és élelem van a szigeten tudtuk szerint.

Szijjártó hétfőn sajtótájékoztatón jelentette be,  hogy a szigeten rekedt kilenc magyar állampolgár, akik szeretnék elhagyni a szigetet. Az ATV-ben a miniszter megerősítette, hogy folyamatos kapcsolatban vannak a holland és az amerikai válságközponttal, de mivel azok egyelőre saját polgáraik mentésével vannak elfoglalva, úgy döntött, hogy a külügyi tárca szervezi meg a magyarok evakuálását.

Végül Dominikán találtak egy légitársaságot, amelynek egy 14 fős kisrepülőgépét kibérelték, ha megvan minden engedély, a gép azonnal felszáll.

 

hírdetés
hírdetés