Az Orbán-kormány alaptalan összeesküvés elméletekkel kampányol ezért Jean Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke azt javasolta Ujhelyi Istvánnak, hogy forduljon a magyar választási szervekhez.

Az Orbán-kormány alaptalan összeesküvés elméletekkel kampányol ezért Jean Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke azt javasolta Ujhelyi Istvánnak, hogy forduljon a magyar választási szervekhez.

 

Ismét levélben reagált Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a magyar kormány „brüsszelezős” plakátkampányára – írja az Index. A portál összefoglalója szerint Ujhelyi István szocialista EP-képviselő levelére adott válaszban Juncker részletesen is felidézte az Európai Bizottság februárban kiadott nyilatkozatát, mely már egyértelművé tette álláspontjukat. Juncker most megismételte: az Orbán-kormány alaptalan összeesküvés-elméletekkel kampányol Brüsszellel szemben.

Ujhelyi arról érdeklődött néhány hete Junckernél, nem ütközik-e uniós szabályba az, hogy egy tagállam képviselőként az Orbán-kormány közpénzből Brüsszel-ellenes jelszavakkal szórta tele – óriásplakáton és szórólapokon – Magyarországot. Mindezt pedig egy európai parlamenti választási kampányban tette, amelynek tisztaságáért és lebonyolításáért az uniós intézmények, így a bizottság is felelősséggel tartozik. Juncker sajnálattal vette tudomásul, hogy a korábbi bizottsági tényközlések ellenére sem ért véget az EU-ellenes kormányzati kampány Magyarországon. Továbbra is úgy látja, elengedhetetlen a küzdelem a hazugságok és a félretájékoztatás ellen.

Meggyőződésünk, hogy a bizottságnak azonnal és hatékonyan kell reagálni akkor, amikor az Európai Unió tevékenységéről és kezdeményezéseiről hamis hírek és állítások jelennek meg, amelyek célja egyértelműen az, hogy aláássák a közös európai értékek és érdekek védelmét – fejtette ki.

Juncker hisz abban: az általa még hónapokon át vezetett uniós döntéshozó-végrehajtó szerv feladata, hogy tájékoztassa az uniós állampolgárokat és tisztázza álláspontját valamennyi kérdésben. Válaszában kiemelte, hogy a tisztességes információhoz jutás a demokrácia egyik alapja, és a demokrácia és a jogállamiság előmozdítás, illetve védelme az Európai Bizottság legkiemeltebb feladata. Az uniós alapszerződés a közösség alapértékeként rögzíti előbbit, ahogyan a szabad és tisztességes választások egyik alapjaként a demokratikus pártversenyt is. Ennek márpedig része a kampány, amelynek szabályairól Ujhelyi eredetileg érdeklődött kérdésében.

A Bizottság nem rendelkezik általános hatáskörrel beavatkozni választási kérdésekben, és a választások tisztaságáért is a nemzeti hatóságok tartoznak felelősséggel, amelyeknek az uniós joggal összhangban kell eljárniuk. (…) ez különösen igaz az európai parlamenti választások esetében – közölte Juncker arról, hogy a kampány tisztaságát és az állampolgárok szabad és demokratikus választáshoz fűződő, alapvető jogait miként kellene megvédjék a magyar, elsősorban választási szervek.

A bizottsági elnök – felsorolva az idevágó tagállami kötelezettségeket – azt javasolta Ujhelyinek, forduljon a magyar választási szervekhez, mert végső soron biztosítani kell a bírósági jogorvoslatot Magyarországon is akkor, ha a magyar kormány kampánya sérti az uniós, vagy akár a nemzeti jogot.

hírdetés
hírdetés