Nem tetszik pár amerikai szenátornak a magyar-orosz bratyi. A demokrata politikusok szerint újra be kell vetni pár magyar ellen a beutazási tilalmat.
Magyarország is előkerül abban a jelentésben, amelyet az orosz befolyásról készítettek az Egyesült Államok szenátusa külügyi bizottságának demokrata párti tagjai. A kétszáz oldalból három szól Magyarországról. A Ben Cardin demokrata szenátor bevezetőjével induló jelentés szerint az oroszok és az orosz szélsőséges pártok és szervezetek támogatásával, valamint propagandával és korrupcióval próbálnak befolyást szerezni.

Putyin orosz elnök legnagyobb támogatója a NATO-n és az EU-n belül talán Orbán Viktor, példa erre a Magyarországon lezajlott keleti nyitás és az Oroszország elleni szankciók ellenzése a krími agresszió után.

Orbán nemhogy nem próbálja megállítani az orosz befolyást, hanem még üdvözli is az EU-, USA- és migránsellenes orosz propagandát, ami hasonlít a magyar kormányzati kommunikációra.

A magyar kormányközeli média gyakran használ forrásként orosz propagandacsatornákat.

Itt van Paks 2.

A jelentés készítői ugyanakkor azt is megjegyzik, hogy a magyar társadalom nem osztja az oroszbarát megközelítést.
A dokumentumban azt is írják, hogy agresszív fellépésre volna szükség az unió egyik dezinformációs csapata, az East Stratcom Task Force” részéről, hogy kiderüljön, mekkora az orosz befolyás mértéke.

Megjegyezték továbbá, hogy bár ez a harc nehéz, ha a kormányzaton belül nincs partner, hatni lehetne a szereplőkre azzal, ha az Egyesült Államok újra élne azzal az eszközzel, amivel már korábban, és nem engedné beutazni – azaz kitiltana – néhány befolyásos magyar állampolgárt.

hírdetés
hírdetés