Az amerikai nemzet gyászolja az alabamai tornádó 23 halálos áldozatát – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban.

Az amerikai nemzet gyászolja az alabamai tornádó 23 halálos áldozatát – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban.

Szeretetünket és imádságainkat küldjük Alabama rendkívüli lakóinak – fogalmazott az elnök, aki egy dél-dakotai egyetemi futballcsapat kitüntetési ünnepségén mondott beszédet.

Donald Trump elmondta: hétfőn reggel telefonon egyeztetett Kay Ivey alabamai kormányzóval, és megígérte, hogy a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal a FEMA “minden tőle telhetőt megtesz” a természeti katasztrófa utáni károk elhárításáért, a települések helyreállításáért.

Az elnök már vasárnapról hétfőre virradó éjjel Twitter-üzenetben fejezte ki együttérzését, szólva egyúttal azon aggodalmáról is, hogy újabb tornádók és viharok várhatóak.

A déli államot sújtó vasárnapi tornádó egy erőteljes viharzóna része volt, amely végigsöpört Florida, Georgia és Dél-Karolina egyes vidékein is. Halálos áldozatokról jelentések egyelőre csak Alabamából érkeztek, ahol még mindig kutatnak eltűntek után.

Crystal Pal-Buchanan, a FEMA szóvivője bejelentette: kapcsolattartót neveztek ki az alabamai és a georgiai kárelhárítás koordinálására, és a katasztrófa-elhárítási hivatal máris tíz-tíz fős mentőcsoportot küldött a két tagállam megsegítésére.

Alabamában a fővároshoz közeli Beauregardra és a Lee megyei Tuskegee, Auburn, Opelika városkákra csapott le a fergeteg, e településeken alig maradt ép ház. A hétfőn drónokkal készített felvételeken iszonyatos pusztításokat rögzítettek. A megye seriffje hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta: “a pusztítás hihetetlen, olyan, mintha valaki egy óriási késsel a föld színéig lekaszabolt volna mindent”.

Az amerikai országos meteorológiai szolgálat szerint 2013 májusa óta – amikor Oklahomában pusztított forgószél – a vasárnapi, alabamai volt a legtöbb halálos áldozatot követelő tornádó.

hírdetés
hírdetés