Azok számára, akik már jártak az USA Florida Államában, vagy ahogy otthon emlegetik Miami országban, de azok számára is, akik csak filmekből ismerik a mindig pezsgő életéről, világitó pálmafáiról, vagy a nyüzsgő strandjairól híres Miami-t , a döbbenet erejével hat, az üresen tátongó utcák, terek , strandok, repterek látványa. Tudósítónk Horváth Szabolcs jelenti Miamiból.

Azok számára, akik már jártak az USA Florida Államában, vagy ahogy otthon emlegetik Miami országban, de azok számára is, akik csak filmekből ismerik a mindig pezsgő életéről, világitó pálmafáiról, vagy a nyüzsgő strandjairól híres Miami-t , a döbbenet erejével hat, az üresen tátongó utcák, terek , strandok, repterek látványa. Tudósítónk Horváth Szabolcs jelenti Miamiból.

 

Immár 1 hete, hogy – igaz többszöri nekifutásra – de a járványügyi hatóságoknak a rendőrség hathatos segítségevel sikerült lezárni a teljes partszakaszt ( ami nem kis teljesitmeny, hiszen sok száz km-es a floridai partszakasz, ráadásul félsziget lévén, duplán. Nos a tengerpart lezárása után, mint mindenhol, itt is sorban zártak be az üzletek, éttermek, de a szépségszalonok is. Magyarországgal ellentétben itt az összes nagy plaza szintén bezárta kapuit.
A mai napon pedig Florida is eljutott a részleges kijárási tilalomig. Este 10-től reggel 5 óraig teljeskörű a tilalom. Reggel 6 es 10 óra között a 65 év felettiek mehetnek vásárolni. ( Mint írtam, hogy nagyon sok a hasonlóság a Magyar es az itteni intézkedések között. Szabályozták a vásárolható mennyiséget is, pl. csak 1 karton viz, es ….na mi más …1 karton WC papir vásárolható. Ez itt igen nagy szó, ne feledjük ezt az országot a hihetetlen fogyasztás a kereskedelem maximumra fejlesztése generálja. Az europai szemnek (főleg a magyarnak) hihetetlen alacsony ÁFA, ami 6% átlagban is ezt segíti. ( Igy kerül egy német autó 40%-al olcsóbban a piacra, amit senki sem vesz készpénzért, mivel a hitelek tömkelege várja a vásárlót, amit itt még ha szigorú feltételekkel de a rossz adósok is kaphatnak, a jó adósoknak pedig a bank fizet, csak hogy nála kössön üzletet.

A korona virus pedig azon kivül, hogy félelmet, rettegést hoz, gazdaságilag felmérhetetlen károkkal fenyeget. Jelenleg a fogyasztás az élelmiszerre és a gyógyszerekre korlátozódik, ami édes kevés.

Ha a fent vázolt fogyasztás összeomlik, akkor az amerikai gazdaság is összeomlik. Ez pedig ha szereti valaki Amerikát ha nem, de a világ gazdasági összeomlásával jár együtt.

Ezért óriási jelentősége van a Donald Trump Elnök által ma, élő egyenes adásban aláirt, és a korona virus okozta károk enyhitése, a gazdaság újraindítása a célja.

Az összeg nagysága egy soha nem hallott nagyságrend…… Eddig milliárdokban számolt mindenki. Nos ma megtanulunk egy eddig csak a matematikusok által használt szót: Ez pedig a TRILLIÓ ( remélem jól írtam le, azt senki se kérdezze, hány 0-at is jelent ez az összeg, amit ha forintban akarunk számolni, akkor tovább kell szoroznunk úgy 310-320-al ….)

Szóval ma a FOX TV ( Az elnök a CNN-t a FOX-ra cserélte) élő közvetitésében 2,2 trillió dollár gazdaság élénkitő és támogató csomagot fogadott el. A lakossag is nagyon várta a döntést, ez tartalmazza a minden amerikai felnőtt részére folyósítandó 1200 dolláros állami csekket is. ( a gyermekek pedig 500 dollárt kapnak).

De a kisvállalkozók is kapnak bőségesen, részükre 360 milliárd dollár a keret. Az egészségügyi dolgozókról, orvosokról, nővérekről is külön tétel szól, ami gesztusnak sem elhanyagolható.

Nem csoda, hogy a karantén miatt otthon lévő amerikaiak milliói által nézett adásban az aláiráskor nem csak a TV-ben tapsoltak. A lakásokbol is tapsot éljenzést lehetett hallani.

A döntést a demokraták és a republikánusok közösen fogadták el. Trump azonban nem is lenne Trump ha “ nem lopta volna el a show-t” már amennyire ebben a drámai helyzetben lehet erről beszélni. Azonban a beszéde, amelyben a drámai helyzetet ismertette, megemlítve Európát is, a vírussal fertőzödött Boris Johnson brit miniszterelnök illetve a karanténba került Angela Merkel nevét. “ Hihetetlen” érzékeltette a helyzetet. Ebből a drámai helyzetből kell kiindulni, és Amerika nem omolhat össze, az amerikai embereket segíteni kell. A beszéd innentől optimista fordulatot vett, sorban sorolva a tételeket mely szektornak mennyi pénz jut.
Ezt követően az elnök mögött felsorakozott “ operativ törzs” sorban köszönetet mondott, kétséget sem hagyva, hogy Amerika legyőzi a virust és annak következményeit.

Pénz van. Lesz elég maszk, lélegeztető gép, a vállalkozások életben maradnak, a lakosság maximális segítséget kap, összegezve a beszédeket, amelyben kívétel nélkül mindenki kiemelte Donald Trump, egyébként ténylegesen kiemelkedő szerepét.
Az aggódó, sokszor már kétségbeeső amerikaiak az aláirás pillanatában már azt érezhették, hogy van egy erős, és értük mindent megtévő elnökük. Ha meg tudják fékezni a vírust és a gazdasági giga segély által sikerül ujra indítani a gazdaság pörgését, akkor nem kétséges, hogy Donald Trump megnyeri a novemberi elnökválasztást. ( riválisa Biden “ a fasorban sincs” a megoldások terén látni is alig lehet).

A Miamiban tapasztalt szellemváros, a Nemzetközi Repülőtéren látott és gyakorlatilag megszünt légi közlekedés láttán, rá is fér most az Egyesült Államokra a kormányzati segítseg. ( Floridában ráadásul nem is katasztrofális a vírus terjedése, részben az időben hozott intézkedéseknek, részben az elmúlt héten folyamatosan 30 fokot meghaladó időjárásnak is köszönhetően).

Más Államok, az élen New York -al, sajnos nem ilyen szerencsések. Ott tényleg katasztrófális, csak az olasz és spanyol helyzethez hasonlitható állapot kezd kialakulni, ami az ellátási rendszert illeti és a karantén is jóval nehezebb ott, ahol minden négyzetméterre 3 ember jut.

Ezért is nehéz megjósolni mit hoz ténylegesen az elkövetkező néhány hét, hónap, mert hiába a tömérdek pénz, ha a fertőzés terjedését nem állitják meg, és a halálozási arány olasz szintet ér el, az mindent boríthat, akár még az Elnököt is.
Akkor csak egy dolog marad biztosan: A 2,2 trillió dollár lyuk az amerikai költségvetésben. Azonban az már egy más világot is magával hoz. Egy hosszú válságos világot, amit senki sem szeretne.
Ezt az opciót azonban ma senki sem gondolja reálisnak, hiszen Vahun példája is ezt mutatja, és ez igy is van rendjen.

( szerző:Horváth Szabolcs )

hírdetés
hírdetés