Az elmúlt 100 év legnagyobb vereségét, szenvedte el a brit kormány a parlamentben. A Brexit szavazás elbukott. Így Theresa May kormányának nem sok választása maradt, maradnia kell az EU-ban Angliának.

Az elmúlt 100 év legnagyobb vereségét, szenvedte el a brit kormány a parlamentben. A Brexit szavazás elbukott. Így Theresa May kormányának nem sok választása maradt, maradnia kell az EU-ban Angliának.

 

Ahogy várható volt, nem támogatta a brit alsóház a Brexit-megállapodást, az erről szóló indítványt 202-432 arányban vetették el a képviselők.

A brit kormányt eddig mindössze három alkalommal szavazták le több mint száz szavazattal, mindhárom eset 1924-ben történt.

Jelenleg minden kérdéses, de rövidesen valamit lépni kell. Ugyanis, ha nincs megállapodás az EU-val március 29-ig, akkor az Egyesült Királyság válási egyezmény nélkül kilép az Európai Unióból, és másnap vámhatár jön létre a felek között. Ami nem jó senkinek.

Ráadásul Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezetője él a lehetőséggel: benyújtotta bizalmatlansági indítványát, hogy megbuktassa a kormányt. Jelenleg a következő forgatókönyvek látszanak lehetségesnek:

A kormány néhány napon belül visszaviheti a parlament elé eredeti javaslatát, ám bukás nagysága miatt ez nem valószínű.

 

A kormány néhány héten belül újabb javaslatot terjeszthet a törvényhozás elé, amelyet parlamenti képviselők részvételével készít elő, majd egyeztet az EU-val. May ezt tervezi arra az esetre, ha kormánya hatalmon maradna a bizalmi szavazás nyomán. Jövő hétfőre ígér új javaslatot.

 

Ha a kormány elleni bizalmatlansági indítvány többséget kap, akkor jó eséllyel előrehozott választások lesznek az országban. Ugyanakkor ha a kormány 14 napon belül túlél egy további bizalmi szavazást, akkor hatalmon maradhat.

 

További lehetőség, hogy a jelenlegi parlamenti többség új kormányfőt választ. A mindehhez szükséges idő miatt márciusról elhalaszthatják körülbelül fél évvel a brit kilépés dátumát.

 

A kormány vagy a parlament népszavazást kezdeményezhet arról, hogy az Egyesült Királyság kilépjen-e az EU-ból a kormány és az Európai Unió válási megállapodásának megfelelő feltételekkel vagy uniós tagállam maradjon. Ez esetben is el kellene halasztani a kilépést.

 

A kormány visszavonhatja kilépési kérelmét az EU-ból.

 

hírdetés
hírdetés