Csak az elmúlt 24 órában majdnem 1200 új fertőzöttet regisztráltak Romániában. Orvosból és ápolóból is kevés van már Bukarest környékén.

Csak az elmúlt 24 órában majdnem 1200 új fertőzöttet regisztráltak Romániában. Orvosból és ápolóból is kevés van már Bukarest környékén.

 

A stratégiai kommunikációs törzs szerdai jelentése szerint az utóbbi 24 órában 1182 embernél mutatták ki a koronavírust, tehát Romániában nyolcadik napja meghaladja az ezret a napi esetszám.

Szerdán újabb harminc halálesetet jelentettek, és meghaladta a 19 500-at az ismert aktív esetek száma, közülük majdnem hétezren vannak kórházban, 377 koronavírus-fertőzött pedig intenzív ápolásra szorul.

Mivel a járvány főleg a fővárosban és a Bukarest északi szomszédságában található megyékben terjed, ezekben a térségekben helyhiány alakult ki a koronavírusos betegek számára elkülönített kórházak intenzív terápiás részlegein.

Nelu Tataru egészségügyi miniszter szerint a súlyos állapotban lévő betegek utaztatása kockázatos lenne, ezért inkább a fertőzési gócokban igyekeznek növelni a kezelési kapacitást az újonnan épített moduláris kórházak beüzemelésével, és a meglévő férőhelyek Covid-19-es kórházzá minősítésével. A miniszter elmondása szerint egyelőre nem a műszaki felszerelésben, tehát a lélegeztető gépekben, intenzív terápiás ágyakban, hanem a speciális felszereléseket működtető szakszemélyzetben van hiány.

Tataru szerint már a héten megkezdik az egészségügyi személyzet rendeleti úton történő ideiglenes, legfeljebb 30 napos áthelyezését, de kiemelte, a járványt nem a kórházakban, hanem a fertőzés terjedését megakadályozó óvintézkedések fegyelmezett betartásával lehet csak legyőzni.

( Joseph Popovic )

hírdetés
hírdetés