Úgy tűnik eldőlt az amerikai elnökválasztás elötti hajrá, hisz Clinton már több mint 10 százalékkal vezet, ez pedig behozhatatlan elöny már. Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje országosan 12 százalékkal vezet republikánus vetélytársa előtt egy friss közvélemény-kutatás szerint és nagyon megerősödött a republikánus államokban is.

Úgy tűnik eldőlt az amerikai elnökválasztás elötti hajrá, hisz Clinton már több mint 10 százalékkal vezet, ez pedig behozhatatlan elöny már. Hillary Clinton, az amerikai Demokrata Párt elnökjelöltje országosan 12 százalékkal vezet republikánus vetélytársa előtt egy friss közvélemény-kutatás szerint és nagyon megerősödött a republikánus államokban is.

A nagyarányú vezetésről az ABC televízió vasárnap délelőtti A hét című politikai vitaműsora számolt be. Az ABC a The Washington Post című lappal közösen készíttetett felmérését hozta nyilvánosságra, hangsúlyozva, hogy Hillary Clinton a legmagasabb arányú előnyt élvezi, amit az ABC valaha is mért. A kutatás szerint a demokraták elnökjelöltje 50:38 arányban vezet a republikánus elnökjelölt Donald Trump előtt. A felmérés szerint a megkérdezettek 59 százaléka visszautasítja Donald Trump azon vádaskodásait, miszerint a választásokat “elcsalják”.
Egy másik, szintén vasárnap nyilvánosságra hozott felmérés szerint – amelyet a CBS televízió készíttetett – Clinton nagyon megerősödött a hagyományosan konzervatív és sok elektort adó Texasban és Floridában, ahol már csak három százalékkal marad le Trump mögött. Texasban és Floridában 46:43 százalékos a két elnökjelölt közötti verseny aránya. A televíziós híradások pedig arról is szólnak, hogy az ugyancsak hagyományosan republikánus déli Georgia állam szintén a demokrata párti elnökjelöltre szavazhat november 8-án.
A vasárnapi televíziós vitaműsorokban több nyilatkozó is azt erősítette meg, hogy Donald Trump elismeri majd a választási vereséget. Az ABC televízió Eric Trumpot, a republikánus elnökjelölt kisebbik fiát szólaltatta meg, aki azt mondta, hogy apja elismeri a választási eredményt, “ha az fair lesz”.
Reince Priebus, a Republikánus Országos Bizottság (RNC) vezetője a CBS televízióban kifejtette, hogy szerinte három héttel a választás előtt egyetlen jelölt sem ismer el vereséget.
Ha a választási eredmény szoros és mondjuk Floridában 200 vokssal állsz vesztésre és az elektoraid száma is 260 (az elnökséghez 270 elektor szükséges), akkor vajon már a választás éjszakáján elismered a vereségedet? – fogalmazott Priebus, mindazonáltal leszögezte, hogy Trump “el fogja ismerni a vereségét, ha veszít és ha nem lesz választási csalás”.
Priebus hibáztatta a médiát, mert szerinte “tisztességtelen és korrupt”, továbbá “megmérgezte az emberek gondolkodását, de a média szerencsétlenségére az emberek átlátnak ezen”. A Republikánus Párt vezetője egyébként azon meggyőződésének adott hangot, hogy Trump nyeri meg az elnökválasztást.
Jan Brewer, Arizona állam volt kormányzója a CNN-nek adott interjújában szögezte le, hogy szerinte “békés lesz a hatalom átadása”, bár azt is megjegyezte, hogy minden elnökjelöltnek joga van vitatni a választási eredményt.
Nem tudom, hogy van-e valaki is a tanácsadói között, aki magánemberként azt hinné, hogy Trump megnyeri ezt a választást – ezt David Axelrod, demokrata párti politikai tanácsadó, Obama elnök volt kampányszakembere mondta a CBS televízióban.
Axelrod szerint az a tény, hogy Clinton a hagyományosan republikánus hajlandóságú szövetségi államokban is jól teljesít, arra utal, hogy nagyon erős a pozíciója, jól áll valamennyi, úgynevezett csatatérállamban. A szakember utalt arra is, hogy a Trump-kampánnyal ellentétben a Clinton-kampánynak pontos felmérései vannak a szavazóbázisról minden egyes szövetségi államban.
Joel Benenson, Clinton kampányának egyik tanácsadója szerint a republikánusok igazán elkeseredettek lehetnek, mert az egyik konzervatív aktivista, John O’Keefe videóját reklámozzák. A videóból az derül ki, hogy a Clinton-kampánynak dolgozó egyik demokrata párti szervezet arra készít fel embereket, hogy hogyan szítsanak feszültséget, erőszakot Trump kampányrendezvényein. Benenson az ABC televíziónak adott interjújában ezt nem cáfolta, de leszögezte: a kampányrendezvényein nem egyszer maga Trump bíztatja híveit arra, hogy “vágjanak szájon” valakit.
Robby Mook, Hillary Clinton kampánymenedzsere a CNN hírtelevízióban azt cáfolta, hogy a Trumpot szexuális zaklatással vádoló nőknek kapcsolatuk volna a Demokrata Párttal vagy Clinton kampánycsapatával.

hírdetés
hírdetés