Szükségállapot az ebola miatt. Libériában Ellen Johnson-Sirleaf elnök szükségállapotot hirdetett ki a nyugat-afrikai országban pusztító ebolajárvány megfékezése érdekében.

„A kormány és Libéria népe rendkívüli intézkedéseket követelnek államunk fennmaradása és embereink életének védelme érdekében” – hangsúlyozta a libériai államfő, Ellen Johnson-Sirleaf. Az elnök azonnali hatállyal 90 napos szükségállapot rendelt el, valamint felszólította honfitársait, hogy kérjék Isten segítségét a halálos ebolavírussal vívott harchoz.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összesítése szerint szerdára 932-re nőtt a február óta tomboló ebolajárvány halálos áldozatainak száma, miután az előző két napban negyvenöten vesztették életüket a betegségben. Az érintett nyugat-afrikai országokban – Guineában, Libériában, Nigériában és Sierra Leonéban – mostanáig összesen 1711 ebolagyanús esetet regisztráltak.

A Magyarországnyi területű, 4,4 millió lakosú Libériában eddig 282 ember halt meg a testnedvekkel terjedő és vérzéses lázat okozó vírusos megbetegedésben. A hatóságok lezártak szinte minden határátkelőhelyet, és az iskolákat is, hogy megakadályozzák a vírus további terjedését.
Szerdán már a kontinens legnépesebb országa, Nigéria is rendkívüli intézkedéseket jelentett be, miután hatóságai újabb öt megbetegedést és egy halálos áldozatot is regisztráltak. Az öt új eset mindegyikét a nyomorúságos egészségügyi infrastruktúrával rendelkező ország legnépesebb városában, a 21 milliós Lagosban regisztrálták.
Az ebola már kijutott Afrikából, az Egyesült Államokban is találtak már a vírussal fertőzött személyt.

hírdetés
hírdetés