Felségsértés miatt szabott ki hosszú börtönbüntetést egy thaiföldi bíróság hat fiatalra. A tinik a királyi család tagjainak a fotóit gyújtották fel.

Négyen tizenegy év és hat hónapos, illetve hét év és nyolc hónapos börtönbüntetést kaptak. Két vádlottnak pedig három évre és négy hónapra kell rácsok mögé vonulnia.

Védőik szerint a hat vádlottat abban találták bűnösnek, hogy felgyújtották a thaiföldi királyi család tagjainak képeit. A Thaiföldi Emberi Jogi Ügyvédek Szervezetének közlése szerint a vádak egyebek mellett felségsértés, gyújtogatás és rongálás voltak.

A vádlottakat tavaly májusban vették őrizetbe az északkeleti Khonken tartományban, miután állítólag a királyi családot ábrázoló képeket rongáltak meg.

Bhumibol Aduljadedzs (IX. Ráma) néhai thaiföldi király 2016 októberi halála óta a thai hatóságok még a korábbinál is keményebben próbálják védeni a monarchiát, érvényt szerezve a világ legszigorúbb felségsértési törvényének. Bármilyen véleménynyilvánítás vádemeléshez és hosszú börtönbüntetéshez vezethet.

hírdetés
hírdetés