Erdogan folytatja a tisztogatás. Ezúttal a török védelmi minisztérium más tisztségekbe helyezett át hétfőn nem kevesebb mint 167 tábornokot a hadseregen belül a július 15-i sikertelen puccskísérletet követő átszervezések keretében.

Recep Tayyip Erdogan elnök a nap folyamán aláírt rendeletének értelmében a szárazföldi erők 94, monitoring application a légierő 44, és más fegyveres erők 7 tábornokát, valamint 22 tengernagyot helyeztek át más tisztségbe – jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök és Fikri Isik védelmi miniszter. A TASZSZ orosz hírügynökség szerint az áthelyezésekre azzal összefüggésben került sor, hogy korábban több mint 3000 katonát, köztük tábornokokat is menesztettek a fegyveres erőktől.

A védelmi miniszter szerint 311 katona, köztük 9 tábornok még szökésben van a puccskísérlet óta. A hadseregnél zajló tisztogatások még nem értek véget teljesen, szükség esetén további elbocsátásokra lehet számítani – közölte Isik a CNN Türk hírtelevízióban. Szerinte a szökevény katonák még mindig Törökország területén tartózkodnak.

Isik emellett elmondta: jelenleg nincs tudomásuk egyetlen hiányzó katonai tehergépkocsiról, vagy helikopterről sem, viszont nem zárta ki, hogy fegyvereket és lőszereket tulajdonítottak el katonai körletekből.

A török hadseregben szervezetében végrehajtott mélyreható változtatások, különösen a fegyvernemek közvetlen alárendelése a védelmi minisztériumnak viszont nem eredményezi azt, hogy a vezérkar elveszítené funkcióit – jelentette be a miniszter. Isik szerint a hadsereg kardinális átalakítására azért volt szükség, hogy ne legyen újabb puccskísérlet.

A meghiúsult hatalomátvételi kísérlet miatt több mint 18 ezer embert vettek már őrizetbe Törökországban. A megtorlás elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki.

Post expires at 6:19de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés