A megbékélés igazi szándéka nélkül a béke kudarcra van ítélve – jelentette ki pénteken Ferenc pápa a közép-kolumbiai Villavicencio városában tartott istentiszteletén azzal kapcsolatosan, hogy e latin-amerikai országban nemrég lezárult a  félévszázados fegyveres konfliktus.

Villavicencio városa egyike a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet és a kolumbiai kormány között mintegy 50 évig tartó fegyveres konfliktus által leginkább sújtott területeknek.
A megbékéléshez mindenkinek a hozzájárulása szükséges, az csak ezáltal válik valóra és szilárdul meg, lehetővé teszi, hogy a jövőt építsük, és erősíti a reményt. A békére irányuló bárminemű erőfeszítés a megbékélés őszinte szándéka nélkül kudarcra van ítélve- mondta a katolikus egyházfő prédikációja során.
Megbékélni annyit jelent, hogy ajtót nyitunk mindenki és minden egyes olyan ember előtt, aki kénytelen volt átélni a viszály drámai valóságát – tette hozzá Ferenc pápa.
Az egyházfő beszédében óva intett a bosszúvágytól.

Amikor az áldozatok legyőzik a bosszú egyébként megérthető kísértését, a béke megteremtésének leghitelesebb főszereplőivé válnak. Elég egy jó ember ahhoz, hogy legyen remény – mondta.
Habár Ferenc pápa sohasem szólalt meg a kolumbiai kormány és a FARC közötti béketárgyalások kapcsán, erőteljesen támogatta a folyamatot, amelynek sikerében a Vatikánnak döntő szerepe volt.
Az egyházfő szertartásán ennek kapcsán azonban úgy fogalmazott:

Megbocsátani nem azt jelenti, hogy figyelmen kívül hagyjuk vagy elkendőzzük a (társadalmi) különbségeket és a konfliktusokat. Nem azt jelenti, hogy jogosnak nyilvánítjuk a személyes és strukturális igazságtalanságokat.  A megbékélés nem szolgálhat eszközként ahhoz, hogy megbékéljünk az igazságtalan helyzetekkel – tette hozzá.
A pápa ezenkívül a Mexikó délnyugati részét sújtó 8,2-es erősségű földrengés és a Karib-tenger térségében pusztító Irma hurrikán áldozataiért imádkozott.

Szeretném kifejezni, hogy lélekben közel állok mindazokhoz, akiknek a földrengés következményeit el kellett szenvedniük – mondta az egyházfő, arra kérve híveit, hogy imádkozzanak a földrengés és a hurrikán áldozataiért.

hírdetés
hírdetés