Harminchat év óta nem volt olyan erős földrengés Itáliában, mint vasárnap reggel. Több mint 5000 műemlék szenvedett károkat, a 6,6-os erősségű rengésnek ugyanakkor továbbra sincsenek halálos áldozatai. A megsérült műemlékeket Olaszország újjáépíti.

A vasárnapi rengés 7 óra 41 perckor rázta meg Olaszország középső részét. Többtucatnyian megsérültek, de csak egyikük súlyosan. Az anyagi károk ugyanakkor jelentősek. A földmozgás középpontja az umbriai Norcia és Preci között 10 kilométeres mélységben volt, Rómától nagyjából 120 kilométerre északkeletre.

Ugyanott, ahol augusztus 24-én csaknem 300-an haltak meg, és több falu romba dőlt egy 6,1-es erősségű rengésben.
A mostani katasztrófában megrongálódott épületek között van Norcia több történelmi temploma, köztük Szent Benedek katedrálisa, amely a 14. században épült.

Rómában vasárnap néhány órára lezártak több idegenforgalmi nevezetességet, hogy ellenőrizzék, biztonságosak maradtak-e. Délutánra újból megnyitották őket a látogatók előtt.

Matteo Renzi kormányfő közölte, hogy Olaszország újjáépít minden lakóházat, templomot, amelyeket az utóbbi hónapok földrengései döntöttek romba.

Olaszországban 6,6-osnál erősebb földrengés 1980 óta nem cheap Zithromax volt, akkor 6,9-est mértek, amely Campania déli részén pusztított, mintegy 3 ezer ember halálát okozva. Az ország legtragikusabb földrengése az újkori történelemben 1908-ban volt. A Messinát sújtó katasztrófában emberek tízezrei vesztették életüket.

Post expires at 5:38de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés