Ma éri el Floridát a szokatlanul megerősödött Irma nevű hurrikán, amely a karibi térségben legalább tíz halálos áldozatot szedett egy nap alatt, több szigetet pedig a földig letarolt.

 

Legkevesebb tíz halálos áldozatot követelt tegnap estig a karibi térségre lesújtó Irma nevű hurrikán, a számítások szerint az erre szolgáló skálán már a legfelső, ötös erősséget is meghaladó trópusi vihar teljesen letarolta Antigua és Barbudát. A két sziget alkotta független ország miniszterelnöke bejelentette, hogy segítséget kér a helyreállításhoz a nemzetközi közösségtől. A hurrikán óriási károkat okozott Saint-Martin szigetén is, és lapzártánk idején kezdete meg tombolását Puerto Rico térségében. A vihar tegnap este a Hispaniola szigetén lévő Dominikai Köztársaság és Haiti felé tartott, és az előrejelzések szerint ma éri el Floridát. A szakemberek szerint az Egyesült Államok partjainál négyes erősségűre gyengül, ezt azonban az utóbbi hetekben a Texast és Louisianát sújtó, hetven halálos áldozatot követelő Harvey szokatlan visszaerősödése miatt több szakértő kétli. Az Irma szélsebessége tegnap – és már napok óta – óránként háromszáz kilométer volt, ami rendkívüli pusztító erőt jelent, a földfelszínen szinte lehetetlen ellene védekezni.

Donald Trump szerda este telefonon egyeztetett Florida, Puerto Rico és az amerikai Virgin-szigetek kormányzóival a természeti katasztrófáról. A Fehér Ház közölte: a szövetségi katasztrófa-elhárítási ügynökség és a segélyszervezetek felkészültek a segítségnyújtásra. Az elnöki pár tegnap bejelentette, hogy egytucatnyi jótékonysági szervezet között osztja szét azt az egymillió dollárt, amelyet saját vagyonukból ajánlottak fel a Harvey hurrikán károsultjainak megsegítésére. Trumpék közölték: az adomány egy része a Vöröskereszthez és az Üdvhadsereghez kerül, amelyek fejenként háromszázezer dollárt kapnak. A támogatott szervezetek közé tartozik továbbá a Reach Out America gyermekvédő szervezet, a Samaritan’s Purse keresztény szervezet, a veteránokat tömörítő Team Rubicon, valamint a Houston Humane Society. Donald Trump személyesen is érintett az Irma tombolásában, ugyanis St. Martin szigetén van az egyik, tizenegy hálószobás nyaralója. A környéket teljesen letartolta a vihar, valószínűleg az elnök házában is komoly károk keletkezhettek.

Családjával együtt magánszigetén, a Neckeren vészelte át az Irma pusztítását Richard Branson brit milliárdos, befektető, az űrturizmus megalapozásának egyik szószólója, a Virgin nevű cég alapítója. A különc üzletember nem volt hajlandó elhagyni a birtokát, fia közlése szerint a család rendben átvészelte a vihart a harminc hektáros szigeten.

Florida déli szigetein már befejeződött az ott élők kitelepítése, és tegnap folyamatos volt az evakuálás Miamiban és Fort Lauderdale-ben. Leállították a szövetségi állam két atomerőművét is, amelyek a vihar valószínű útvonalán vannak. Rick Scott kormányzó ismét felhívta az emberek figyelmét, hogy aki teheti, menjen észak, illetve nyugat felé, amíg megszűnik a veszély. Tegnap két másik trópusi vihar is hurrikánná erősödött, a mexikói partoknál a Katia, az Atlanti-óceán fölött a José pusztít, utóbbi valószínűleg nem éri el a szárazföldet.

hírdetés
hírdetés