Az Alberto Nisman argentin ügyész halálának körülményeit vizsgáló Eduardo Taiano szövetségi ügyész szerint kollégája nem önkezével vetett véget életének 2015 januárjában, hanem meggyilkolták.
Taiano ezenkívül egy bizonyos Diego Lagomarsino beidézését kérte a bíróságtól. A számítógépes technikusként dolgozó férfi Taiano szerint az elsőrendű gyanúsítottakkal közreműködő bűntársnak tekinthető az ügyben: az övé ugyanis a gyilkos fegyver, amelyet Nisman holtteste mellett találtak a helyszínen.
A hírügynökség később igazságügyi forrásokra hivatkozva jelentette, hogy a bíró beidézte Lagomarsinót gyanúsítottként jövő hét keddre. Rajta kívül az argentin szövetségi rendőrség négy egykori alkalmazottjának is felelnie kell a bíróság előtt hivatali kötelességmulasztás miatt.

Az argentin határrendészet a jelentésben arra a következtetésre jutott, hogy Nismant két ember megverte, majd bevonszolta a fürdőszobába. Miközben az egyik támadó hátulról, a hónalja alatt átnyúlva megemelte, a másik a halántékához tette a fegyvert, és meghúzta a ravaszt. Az új jelentés szerint habár a támadók öngyilkosságként próbálták meg beállítani az ügyész halálát, a határrendészet rámutatott arra, hogy eddig egyetlen szakértőnek sem sikerült kimutatnia lőpor nyomát Nisman kezén.

Taiano 2016-ban vette át a holtpontra jutott ügyet, és egy határrendészeti csoportot bízott meg azzal, hogy vizsgálja ki újra Nisman halálát és a nyomozási folyamatot, amelyet számos szakértő bírált a szabálytalanságok miatt – írja a Paraméter. Taiano azt mondta: azért esett választása a határok védelmével és a kábítószer-kereskedelem elleni harccal foglalkozó egységre, mert őket korábban még nem vonták be a vitatott nyomozásba, így képesek voltak új szemszögből vizsgálni a történteket.

A vitatott, új bizonyítékokon alapuló jelentés ellentmond a korábbi hivatalos álláspontnak, amely kizárta az idegenkezűséget, és amely szerint az 51 éves Nisman öngyilkosságot követett el. A férfit 2015. január 18-án találták holtan lakásán, lőtt fejsebbel és holtteste mellett a gyilkos fegyverrel.

hírdetés
hírdetés