Drámai pillanatok a bányában. Sikerült mindenkit épségben kijuttatni abból a dél-afrikai aranybányából, amelyben 955 aranybányász rekedt a föld alatt, mert  elment az áram.

 

Megmenekültek a csütörtökön föld alatt ragadt dél-afrikai aranybányászok.

A bányászok azért maradtak a föld alatt, mert a Free State tartomány térségében tomboló vihar miatt előző nap megszakadt az áramellátás. A mentés első szakaszában csupán 65 embert hoztak felszínre. Később generátorok segítségével sikerült ugyan részben helyreállítani az áramellátást, de ez nem volt elegendő a munkások biztonságos felszínre hozatalához.

James Wellsted, a Sibanye Gold bánya szóvivője azt mondta, hogy a történteknek nincs halálos áldozatuk. Néhányan ugyanakkor kiszáradási és vérnyomási problémákra panaszkodtak, de semmi komolyabbra.

A legnagyobb szakszervezeti szövetség, a COSATU közölte, szeretnék, ha a kormány kivizsgálná az esetet. A szervezet szóvivője, Sizwe Pamla hangoztatta, a kormánynak annak érdekében, hogy elejét vegye további baleseteknek, szigorítania kell a szabályozást, az egészségügyi és biztonsági követelményeket.

A bányában 700 méteres és 2200 méteres mélységben fejtik ki az értékes ércet.

 

hírdetés
hírdetés