Határellenőrzéseket vezetnek be a lengyelek, vége Schengennek. Egyelőre még csak két fontos esemény, illetve két fontos személy miatt döntött így Lengyelország, de már ebből is látszik, hogy megcsappant a hit az Európai Unió közös határőrizetében.

 

A jövő heti varsói NATO-csúcstalálkozóra, valamint a július végén esedékes krakkói katolikus ifjúsági világtalálkozóra készülve Lengyelország hétfőtől ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést. Varsóban pénteken és szombaton tartják a NATO-csúcstalálkozót, többek között diabetes Barack Obama amerikai elnök részvételével. A július 26. és 31. közötti ifjúsági világnapokra Ferenc pápa is ellátogat.

A schengeni határ-ellenőrzési kódex lehetővé teszi, hogy a nagyszabású nemzetközi rendezvények idejére a tagországok ideiglenesen visszaállítsák a belső uniós államhatárt átlépők ellenőrzését. Lengyelország utoljára a 2012-es európai labdarúgó-bajnokság, majd a 2013-ban szervezett varsói klímacsúcs alkalmából élt ezzel a lehetőséggel. A határellenőrzést a cseh, a német, a litván és a szlovák határszakaszokon állítják vissza, továbbá a tengeri határszakaszon és a repülőtéri határátkelőhelyeken is.

Az ellenőrzéseket augusztus 2-áig fogják szúrópróbaszerűen végezni a közúti, vasúti, tengeri, folyami és repülőtéri határátkelőken. A közutakon a határőrség mozgó ellenőrző pontokat alkalmaz. A schengeni övezethez tartozó országok állampolgárai változatlanul érvényes személyigazolvány vagy útlevél birtokában utazhatnak Lengyelországba.

Post expires at 6:33de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés