A nyilvánosság előtt lefolytatott, egy bíró által vezetett vizsgálatot ígért a csütörtök hajnali, tragikus tűzeset ügyében a brit miniszterelnök. A rendőrség már korábban bejelentette, hogy bűnügyi nyomozást indított annak feltárására, ki a felelős a Grenfell Tower kiégéséért.

A tűzvész halálos áldozatainak számát egye 17-re teszik a hatóságok, ám Stuart Cundy, a Scotland Yard területileg illetékes parancsnoka csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, reméli, hogy nem az elhunytak száma nem éri el a százas nagyságrendet.

Mindeddig egyetlen áldozatot sikerült minden kétséget kizáróan azonosítani, a 23 éves Mohammed Alhajalit, aki menekültként érkezett az Egyesült Királyságba, és a West London University mérnökhallgatója volt.

Hat további elhunyt előzetes azonosítása is megtörtént már, a nevüket azonban egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Cundy pedig figyelmeztetett: fennáll az esélye, hogy nem sikerül minden áldozat személyazonosságát megállapítani.

A rendőrség egyelőre azt sem tudja, hogy hányan voltak a 24 emeletes, 127 lakásos, tavaly 8,6 millió fontból felújított épületben, amikor az csütörtök hajnali egy óra előtt néhány perccel kigyulladt.

A tűzoltóknak sem volt még lehetőségük a teljes toronyház átvizsgálására. A londoni tűzoltóparancsnok szerint minden szinten jártak már, de azok alapos átkutatása még várat magára.

Dany Cotton arról is beszélt, hogy pályafutása során még soha nem látott ilyen gyorsan terjedő épülettüzet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogytúlságosan korai lenne a találgatás az okokról, ezt a következő hónapok alapos vizsgálata lesz hivatva kideríteni.

Elmondta azt is, hogy a mentés során kilenc tűzoltó könnyebben megsérült, ám ő a fizikai sérüléseknél sokkal aggályosabbnak tartja, hogy a történtek hosszabb távon milyen mentális hatást gyakorolnak a munkatársaira, mivel ők olyasmiket láttak és hallottak, amiket korábban soha.

A cég, amely az épület felújítását végezte, azt közölte, hogy üdvözli a vizsgálatokat, hozzátéve: ők a munkájukat az építési, tűzvédelmi és biztonsági szabályoknak megfelelően végezték el. A tűz után megindultak a találgatások arról, hogy a kivitelezés során elkövetett hibák, felhasznált anyagok miatt válhatott a hatalmas épület csupán fél óra alatt teljesen a lángok martalékává.

hírdetés
hírdetés