Fegyveresek feldúltak Monroviában, Libéria fővárosában egy olyan központot, amely az Ebola-vírus elleni küzdelemre jött létre, s a behatolást kihasználva 17 beteg megszökött. Emellett ápolók is eltűntek. Sajnos úgy tűnik az ebola komoly válságot okoz Afrikában és szerte a világon. 

“Betörték az ajtókat és kifosztották a helyiségeket. A betegek mind elmenekültek” – mondta Rebecca Wesseh, aki szemtanúja volt a vasárnapra virradó éjjel történteknek. Szavait megerősítették környékbeli lakosok és a libériai egészségügyi dolgozók szövetségének főtitkára, George Williams is. Elmondása szerint 29 Ebola-beteget vettek fel előzetes kezelésre a központba, hogy azután kórházba szállítsák őket.
“Az Ebola-teszten mind pozitívnak bizonyultak – mondta. – A 29 beteg közül 17 szökött meg tegnap (szombaton), kilencen négy nappal ezelőtt meghaltak, hármat pedig tegnap erővel elvittek a rokonok.” Hogy hova, azt nem tudni. A többségükben fiatalokat erőszakkal kényszerítették be az Ebola-központnak otthont adó, Monrovia külterületén álló gimnáziumba – folytatta Rebecca Wesseh. Elmondta, Ellen Johnson Sirleaf államfővel szemben ellenséges szavakat kiáltoztak és azt, hogy az országban “nincsenek ebolások”. Az erőszakos behurcolás miatt szöktek el a betegek és rajtuk kívül ápolók is – tette hozzá.
Az 1976-os megjelenése óta a most legsúlyosabb Ebola-járványnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig 1145 halálos áldozata van: 413 Libériában, 380 Guineában, 348 Sierra Leonéban és négy Nigériában. A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, hányás és bizonyos esetekben belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót felfedezték.

hírdetés
hírdetés