Elsöprő sikert aratott megint Merkel, pedig sokan már temették a politikai karrierjét. Újabb két évre a német Kereszténydemokrata Unió elnökévé választotta Angela Merkelt kedden a párt Essenben tanácskozó kongresszusa.

Elsöprő sikert aratott megint Merkel, pedig sokan már temették a politikai karrierjét. Újabb két évre a német Kereszténydemokrata Unió elnökévé választotta Angela Merkelt kedden a párt Essenben tanácskozó kongresszusa.

Angela Merkelt a küldöttek 89,5 százaléka támogatta. Ez pártelnöki pályafutásának második leggyengébb, és 2005-ben kezdett  kormányfői pályafutásának leggyengébb eredménye.

A pártot 2000 óta vezető politikust kilencedik alkalommal választották meg elnöknek, rendre egyedüli jelöltként, a legjobb eredményt 2012-ben érte el, amikor a szavazatok 97,9 százalékát szerezte meg, a leggyengébben pedig 2004-ben szerepelt, amikor a küldöttek 88,4 százaléka támogatta.
Angela Merkel hétfő este egy televíziós interjúban arra a kérdésre, hogy a küldöttek a menekültválság körüli viták, feszültségek után milyen választási eredménnyel erősíthetik meg tisztségében, azt mondta, hogy „őszinte eredményre” számít.

A kongresszuson elmondott beszédében azt hangoztatta, hogy meg kell állítani az illegális migrációt és távozásra kell bírni az elutasított menedékkérőket, fel kell lépni a „párhuzamos társadalmak” ellen, tiltani kell az egész testet fedő muzulmán női öltözékek – például a burka – viselését és nem szabad tűrni, hogy bárki is a német jog fölé helyezze a saríát, az iszlám jogrendet. Azonban az elnöki beszámolóról tartott vitában így is többen kritizálták.

A küldöttek bírálatai szerint a párt Angela Merkel vezetésével elmozdult a politikai spektrum baloldala felé, de több szavazót veszített a jobboldalon, mint amennyit meghódított a baloldalon, és a jobboldalon megnyitotta a teret az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt előtt, amely meg is erősödött, holott a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének kezdettől fogva az volt az egyik fő célja, hogy tőle jobbra ne alakuljon ki számottevő demokratikus erő.

Angela Merkel megerősítése a CDU elnöki tisztségében azt is jelenti, hogy kancellárjelöltként vezeti majd pártját a 2017 őszi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás kampányában. A kongresszus második napján, szerdán pártpolitikájának fő irányait rögzítik, várhatóan a CDU arculatának konzervatív elemeit kiemelő határozatokat hoznak, februárban pedig a CDU és a CSU vezető testületeinek közös ülésén elfogadják a pártszövetség közös választási programját.

A CDU/CSU a legutóbbi, 2013-ban tartott Bundestag-választáson a szavazatok 41,5 százalékával végzett az első helyen. Támogatottsága a menekültválság elmélyülésével a 30 százalékos határ közelébe süllyedt, majd az utóbbi hetekben ismét emelkedni kezdett, a legutóbbi mérések szerint a 32-37 százalékos sávban van.

hírdetés
hírdetés