Brutális vagyona van 858 millió dollárnyi azaz közel 300 milliárd forintnyi a szomszéd elnökünknek. Petro Porosenko ukrán elnök is – miniszterelnökéhez hasonlóan – határidőre benyújtotta vagyonnyilatkozatát immár az idén törvényileg megkövetelt elektronikus formában. Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében leszögezte, hogy minden ingó és ingatlan vagyontárgyát még államfővé történt kinevezése előtt vásárolta.

Ami a bevallásomat illeti, rögtön le akarom szögezni, hogy minden ingó és ingatlan értéktárgy, lakás, földterület, autó, festmények és női ékszerek elnökségem előtt lettek megvásárolva. Mindezeken felül vagyonom zömét még azelőtt szereztem, hogy állami tisztséget töltöttem volna be – hangoztatta Porosenko. Kiemelte, hogy vállalatait is még akkor az időben alapította, amikor az üzleti életben tevékenykedett.

2014-ben egy vállalat jött csak létre, amely a tulajdonomban, arra a célra, hogy a Roshen (édesipari vállalatot) értékesítsem – fűzte hozzá.

Kiemelte az ukrán elnök, hogy alapvetően bakszámlákon tartja a pénzét. Ezzel szavai szerint ösztönözni szeretné az embereket, hogy bízzanak meg az ukrán bankszférában. Bevallotta, hogy 27 millió dollárt tart pénzintézetekben, leszögezve, hogy “ennek minden egyes centje után” befizette az adót az állami költségvetésbe. Beismerte ugyanakkor, hogy némi készpénzzel is rendelkezik, ami bevallása alapján 800 ezer hrivnya, azaz csaknem 9 millió forint és 60 ezer dollár. Hozzátette, hogy 2014-2016 között ő maga és vállalatai mintegy 400 millió hrivnyát, körülbelül 4,5 milliárd forintot fordítottak az ukrán fegyveres erők jótékonysági támogatására.

Ukrajnában márciusban lépett életbe a korrupcióellenes küzdelem jegyében az a törvény, amely szerint az idei évtől kezdve a vagyonbevallásra kötelezett állami és kormányzati tisztségviselőknek, parlamenti képviselőknek, bíráknak és egyéb hivatalnokoknak – generic silagra összesen mintegy 50 ezer személynek – elektronikus formában kell benyújtaniuk a vagyonbevallásukat. Az úgynevezett e-deklaráció bevezetését az Európai Unió szorgalmazta, és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is a további hitelnyújtás feltételéül szabta Kijevnek.

Április elején ismertté vált, hogy Porosenko neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán, ami súlyos presztízsvesztést okozott az elnöknek. Porosenko magyarázata szerint éppen azért kellett egy offshore vállalatot alapítania a brit Virgin-szigeteken, hogy a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalatot eladhassa, a cég irányításában pedig már nem vesz részt.

A Forbes-Ukrajina című újság március végén megjelent számában Porosenkót a hatodik helyre tette a leggazdagabb ukránok legfrissebb listáján. A lap szerint az elnök vagyona egy év alatt 100 millió dollárral nőtt, elérve a 858 millió dollárt.

Post expires at 5:37de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés