A mexikói elnöki mentelmi jogot megszüntető törvényjavaslatot terjeszt a szenátus elé. Andrés Manuel López Obrador, Mexikó új elnöke erre még a választási kampányban tett ígéretet és most a tettek mezejére is lépett.

A mexikói elnöki mentelmi jogot megszüntető törvényjavaslatot terjeszt a szenátus elé. Andrés Manuel López Obrador, Mexikó új elnöke erre még a választási kampányban tett ígéretet és most a tettek mezejére is lépett.

 

Véget vetünk az alkotmányban szavatolt mentességnek. Ezentúl az elnököt, más állampolgárokhoz hasonlóan, bármilyen váddal bíróság elé lehet idézni – közölte sajtótájékoztatóján López Obrador, hozzátéve, hogy ez vonatkozik a korrupciós vádakra is.

Az erre vonatkozó ígéretet, amelyet még a kampányom során tettem, be fogom tartani – mondta a december 1-én beiktatott baloldali elnök.

Elemzők szerint López Obrador nem kis részben korrupcióellenes szlogenjeinek köszönheti a júliusi mexikói választásokon aratott fölényes győzelmét.

Elég a kivételekből, elég a kiváltságokból – tette hozzá a sajtótájékoztatón.

A jelenlegi törvények értelmében az elnököt csak hazaárulás vádjával lehet perbe fogni.

López Obrador az összegyűlt újságírók előtt köszönetét fejezte ki Donald Trumpamerikai elnöknek is, aki hétfői Twitter-üzenetében gratulált beiktatásához.

Megfigyelők korábban úgy vélték, hogy a két elnök között – eltérő ideológiai álláspontjaik miatt- feszültségek várhatóak, egyelőre azonban mindkét államfő kifejezte reményét, hogy a jövőben jó kapcsolatokat fognak egymással fenntartani.

López Obrador győzelmét sokan annak tulajdonítják, hogy Mexikó lakosságának elege lett az 1929 óta megszakításokkal kormányzó Intézményes Forradalmi Párt (PRI) korrupciós botrányaiból. López Obrador régóta szenvedélyes bírálója az állami tékozlásnak és korrupciónak. Beiktatási beszédében hangsúlyozta, hogy kormánya megállítja a közpénzek elfolyását a korrupció pöcegödrébe, és elnöksége alatt nem fog emelkedni az államadósság, ahogy az adó sem. Egyik példaképére, a Mexikóban az államot az egyháztól elválasztó Benito Juárez néhai elnökre utalva fogadkozott, hogy szétválasztja a gazdasági és a politikai erőt egymástól.

A kormány többé nem lesz bizottság, amely egy telhetetlen kisebbség érdekeit szolgálja – szögezte le december 1-én.

 

hírdetés
hírdetés