Újabb földmozgások Hawaii szigetén. Az evakuálást már korábban elrendelték, mert a vulkánból kiszabaduló kéngáz légzési problémákat okozhat.

Újabb földrengéssorozat rázta meg pénteken Hawaii Nagy Szigetét, és az ottani Kilauea vulkán ismét lávát lövell ki, ezúttal már lakott területre is.

A hatóságok már az előző nap figyelmeztették a vulkán közvetlen szomszédságában élőket – mintegy tízezer embert -, hogy ajánlatos elhagyniuk otthonukat – írja az MTI. 1500 ember távozott is, pénteken pedig további százak.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése alapján a legerősebb rengés – 6,9-es – helyi idő szerint pénteken 12.32-kor (közép-európai idő szerint szombat hajnali fél kettőkor) történt. A helyi polgári védelem azonban szökőárriadót nem rendelt el. Ezt a rengést egy órával megelőzte egy 5,3-as, és követte másfél órával egy 5,4-es erősségű rengés.

A lávakitörés miatt két lakóépület kigyulladt a Kilauea közelében .Az evakuálást a hatóságok elsősorban azért rendelték el már korábban, mert a vulkánból kiszabaduló kéngáz légzési problémákat okozhat a lakosoknál, főleg az időseknél.

hírdetés
hírdetés