Legalább 832 halálos áldozata van az indonéziai Celebeszt sújtó földrengésnek és szökőárnak – írta a BBC a helyi katasztrófavédelem alapján.

Legalább 832 halálos áldozata van az indonéziai Celebeszt sújtó földrengésnek és szökőárnak – írta a BBC a helyi katasztrófavédelem alapján.

 

Sokan a tengerparti palui területen haltak meg, mert a katasztrófa idején éppen fesztivált tartottak a strandon. Egy katasztrófavédelmi tisztviselő elmondta, hogy a földrengést követő szökőár óránként 800 kilométeres sebességgel száguldott a nyílt tengeren. A partra több mint három méter magas hullámok csaptak le – írta az MTI.

A mentőalakulatoknak sikerült egy nőt élve kimenteni az egyik szálloda, a Roa Roa romjai közül. A szálláshely tulajdonosa elmondta, hogy mintegy hatvan ember lehet még a romhalmaz csapdájában. Egy bevásárlóközpontnál emberek százai kutatnak hozzátartozóik után a törmelékek között.

A hatóságok és a nem kormányzati szervezetek egy másik terület, a Palutól északabbra fekvő Donggala halásztepelülés miatt is aggódnak, az ott történtekről ugyanis egyelőre nem érkeztek jelentések, a megrongálódott utak és a távközlés rossz állapota miatt.

További gondot okoz a sérültek ellátása, egyrészt mert a térségben lévő kórházak megrongálódtak, másrészt azért, mert olyan nagy a sérültek száma. Számos sérültet a szabad ég alatt ápolnak. A jakartai kormány 37,6 millió dollárt különített el a mentési munkálatok végrehajtásához és a segélyezésre.

A területet egyébként további 170 rengés érte. Szombaton megnyitották a palui repülőteret, amely több mint 20 órán át zárva tartott. A légikikötő azonban kizárólag segélyszállítmányokat fogad majd – jelentette be a légügyi hatóság szóvivője.

Értesülések szerint a reptér irányítótornya is megrongálódott, illetve egy légi irányító meghalt az épületben.

hírdetés
hírdetés