Tényekkel, adatokkal cáfolta Schiffer a kormány minisztereit Bálványoson. A kormánypárti politikusok szerint Magyarország jobban teljesít, az LMP társelnöke szerint viszont épp leszakadunk az EU-tól. Erről ment az adok kapok a 25. Bálványosi Szabadegyetemen a politikusok között.

Parázs vita alakult ki a Tusnádfürdőn, a Bálványosi Nyári Szabadegyetem fősátrában szerdán Schiffer András, az LMP társelnöke, illetve a Fidesz politikusai, Rogán Antal frakcióvezető és Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter közt Magyarország gazdasági teljesítményéről és EU-politikájáról. Seszták és Rogán pártjuk választási szlogenjének megfelelően arról beszéltek, hogy Magyarország jobban teljesít, míg Schiffer adatokat, tényeket sorolva azt állította: növekszik a magyar gazdaság lemaradása az Európai Unió átlagához képest. Seszták minszter szerint a magyar lakosság ezt nem így érzékeli, amit az április 6-án tartott parlamenti választás eredménye is mutat. Rogán pedig azzal érvelt, hogy a magyar gazdaságpolitikának nemcsak a makrogazdasági mutatók javítása volt a célja, hanem az is, hogy a háztartásokban is érzékelhető legyen a gazdasági teljesítmény növekedése.

A kormány energiapolitikája tekintetében is élesen ütköztek a vélemények. A Fidesz politikusai úgy vélték, hogy az energiaárak leszorításával lehet növelni a magyar gazdaság teljesítőképességét, és ehhez nélkülözhetetlen az olcsónak számító atomenergia. Schiffer szerint azonban elsősorban a fölösleges energiafelhasználást kellene visszaszorítani, és a megújuló energiákra kellene fektetni a hangsúlyt. Rogán Antal úgy vélte, hogy a Magyarországot körülvevő államokban ma is élnek a kisantanti reflexek, ettől azonban nem kell megijedni, és emiatt nem is kell ellenségként tekinteni ezekre az államokra. Schiffer szerint viszont a “kisantantozásnál” hasznosabb lenne észrevenni az EU perifériájára került országok egymásrautaltságát. Megjegyezte ugyanakkor azt is, hogy a határon túli autonómiatörekvések dolgában bátrabb előrehaladást várt a magyar kormánytól.
Magyarország EU-politikája is megosztotta a vitázó feleket. Rogán szerint Magyarországnak elvi alapon kellett elleneznie Jean-Claude Juncker bizottsági elnöki kinevezését. Abban érdekelt ugyanis, hogy az EU a nemzetek Európája maradjon, a luxemburgi jelölt megválasztásával pedig az “Európai Egyesült Államok” koncepció erősödött, ami ellentétes a kisállamok érdekeivel.
Schiffer András szerint is el kellett utasítani Juncker főbiztosi megválasztását, de a politikus más érvekkel támasztotta alá álláspontját. Szerinte Jean-Claude Juncker azért alkalmatlan a főbiztosi tisztségre, mert személye azt a szabadkereskedelmi koncepciót jelképezi, amely válságba vitte az EU-t.

hírdetés
hírdetés