Felesküdött az alkotmányra Spanyolország új uralkodója, VI. Fülöp a madridi parlamentben.

VI. Fülöp előzőleg átvette apjától a fegyveres erők főparancsnoki derékszalagját, amivel megkezdődött a többlépcsős beiktatási ceremóniasorozat. A trónról nemrég lemondott I. János Károly a királyi rezidencián, a Zarzuela-palotában tartott ünnepségen adta át a selyemszalagot katonai egyenruhába öltözött fiának.

Az ünnepségek alatt madridiak több ezer fős csoportjai éltették az új királyt és családját.

Fülöp a ceremóniáktól függetlenül már a nap első percétől királynak számít, miután 76 éves apja előző nap ünnepélyesen aláírta a lemondását lehetővé tevő törvényt.

I. János Károly – aki Francisco Franco diktátor halála után került a spanyol trónra, és némiképp furcsa módon a spanyol demokrácia jelképének számított – közel 40 év uralkodás után, a hónap elején jelentette be lemondását. Fia csütörtökön külön méltatta szerepét “a spanyolok összebékéltetésében”.

A volt uralkodó már nem vett részt a törvényhozásban tartott rendezvényeken, amelyeket követően VI. Fülöp családjával együtt a királyi palotába indult.

A beiktatást katonai díszszemle kísérte, egyházi formalitások viszont ezúttal nem voltak. Külföldi vendégeket sem hívtak, hogy ezzel is jelezzék, a gazdasági válság szorításában Spanyolország igyekszik a lehető legkevesebbet költeni a külsőségekre.

Az ünnepségeket szigorú biztonsági intézkedések mellett rendezték Madridban. A városban hétezer rendőr vigyázott a rendre, munkájukat felderítő helikopterek is segítették.

Helyszíni beszámolók szerint a rendezvényeken még a monarchikus rendszert nem pártoló spanyolok közül is sokan jelen voltak, hogy átéljék a történelmi pillanatokat.

Az ünnepi hangulatba mindazonáltal némi keserűséget vegyített, hogy a címvédő spanyol válogatott előző nap vereséget szenvedett Chilétől a brazíliai labdarúgó-világbajnokságon, és már nem juthat tovább.

A spanyol sajtó csütörtökön azt írta, hogy az új királytól sok alattvalója új korszak kezdetét is reméli. Sokan tőle várják például, hogy segít megoldást találni a jelentős munkanélküliségre, továbbá az egyes regionális önállósodási törekvések jelentette gondokra.

hírdetés
hírdetés