Az amerikai elnök szerint sikeresek lesznek a megbeszélések, és úgy véli, a korai diktatúra is az atomfegyver-mentesítés mellett van.

Az amerikai elnök szerint sikeresek lesznek a megbeszélések, és úgy véli, a korai diktatúra is az atomfegyver-mentesítés mellett van.

 

Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Ház Rózsakertjében bejelentette, hogy az eredeti tervek szerint lesz amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót.

Az elnök a bejelentés előtt megbeszélést tartott Kim Jong Csollal, az észak-koreai állampárt Központi Bizottságának alelnökével, akit Kim Dzsong Un “jobbkezeként” tartanak számon. Miután kikísérte a phenjani tisztségviselőt, újságírókkal közölte a megbeszélés egyes részleteit.

Kim Jong Csol Kim Dzsong Un levelét hozta az amerikai elnöknek, aki az újságíróknak “nagyon kedves, nagyon érdekes” levélnek minősítette, bár hozzátette: a levelet még nem tanulmányozta át. Trump azt mondta, Phenjan akarja az atomfegyver-mentesítést, de a júniusi csúcstalálkozó valószínűleg csak az első lesz az erről szóló találkozók sorában.

Donald Trump elmondta, hogy Kínának jelentős szerepe volt a találkozó létrehozásában. “Megállapodást fogunk kötni és most megindítjuk az ehhez vezető folyamatot” – mondta az amerikai elnök, aki úgy véli, sikeresek lesznek a tárgyalások. Szerinte Kim Dzsong Un észak-koreai vezető célja is az atomfegyver-mentesítés.

Az egyik újságíró kérdésére Trump elmondta, hogy a Kim Jong Csollal folytatott megbeszéléseken nem kerültek szóba emberi jogi kérdések. Az észak-koreai tisztségviselő az országa ellen hozott szankciókról érdeklődött. “Ezentúl nem használom a maximális nyomásgyakorlás kifejezést” – mondta az újságíróknak Donald Trump. Hozzátette: alig várja a napot, amikor feloldhatja az Észak-Korea elleni szankciókat. Újabb büntetőintézkedések “százai készültek el”, de ezeket az amerikai kormány most már visszatartja.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva az amerikai elnök azt is mondta, hogy nem hiszi, hogy az Egyesült Államok túl sok pénzt fektet Észak-Korea megsegítésébe, szerinte Dél-Korea fogja majd támogatni a szomszédját.

Az elnök elmondta, hogy Kim Jong Csollal megvitatta a koreai háború végleges lezárását, amely várhatóan egyik témája lesz a szingapúri csúcstalálkozónak. Szerinte Kim Dzsong Un irányításával fontos átalakulásokra kerülhet sor Észak-Koreában.

hírdetés
hírdetés