Miután az amerikai elnök ázsiai útján többször is keményen kiállt szövetségesei mellett és megfenyegette Észak-Koreát, a kommunista állam is reagált. A lehető leglekezelőbben próbáltak fogalmazni.
Az ázsiai térség és népei nem lehetnek túszai egy diktátornak, aki erőszakos hódításról és nukleáris zsarolásról fantáziál – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök pénteken ázsiai útjának vietnami állomásán. A látogatásán nem először szólt oda Phenjannak és az észak-koreai vezetőnek, Kim Dzsongunnak, a dél-koreai parlament mondott beszédében például arról beszélt, hogy az Egyesült Államok megvédi szövetségeseit.

Nem engedjük meg, hogy megsemmisítéssel fenyegessék az amerikai városokat. Nem leszünk megfélemlítve – mondta Trump, aki szerint a világ sem tűrheti el, hogy a phenjani rezsim nukleáris pusztítással ijesztgessen.

Remélem, hogy nemcsak a mi országaink, hanem az összes civilizált ország nevében üzenem Észak-Koreának: ne becsüljön alá minket, és ne tegyen próbára minket – tette hozzá.

A háborús retorikára reagált szombaton Észak-Korea is. Egy állami vezető úgy fogalmazott

Trump a látogatása során megmutatta valódi természetét, hogy ő a világ békéjének és stabilitásának pusztítója. Itt léte alatt a Koreai-félszigeten folytatott nukleáris háborúért könyörgött – idézi egy phenjani szóvivőt a CNBC.

Soha nem állíthat meg minket vagy tántoríthat el attól, hogy fejlődjünk, előre lépjünk – mondta el a külügyminisztérium egyik tisztviselője az észak-koreai állami hírügynökségnek. Szerint Trump fenyegetései csak még eltökéltebbé teszik őket arra, hogy felgyorsítsák a nukleáris fegyverkezésüket. A France24 szemléje szerint az amerikai elnök útjára Ázsiában hiba lenne politikai, szövetségesi látogatásként tekinteni: “ez csak egy üzleti út.” Az elszigetelt ország a hivatalos csatornákon gyakran nyilatkozik ilyen lekezelő stílusban az USA vezetőjéről.

Nem ez az első üzengetés egy esetleges háborúról Észak-Korea és a Trump-adminisztráció között: a kommunista rezsim állítólagos hidrogénbomba-robbantásos kísérlete után az Egyesült Államok elnöke azt üzente: “tűzzel és haraggal” szórakozik Kim Dzsongun, ha tovább provokálja. Azóta pedig konzekvensen csak “rakétaemberként” beszél a koreai diktátorról.

hírdetés
hírdetés