Széleskörű tüntetést szerveznek a szlovákiai gazdák, traktoros felvonulást tartanak több útvonalon. Az MKP nyilatkozatban állt ki a gazdák követelései mellett. Az eseményeket a Felvidék.ma tudósítói a helyszínen kísérik figyelemmel, beszámolójukból szemezgetünk.

Az országos tiltakozó akcióhoz természetesen a csallóközi gazdák is csatlakoztak, akik az áprilisban Kassán tartott országos gazdatalálkozón kinyilvánított követelések mellett azt kérik, hogy a csereföldek használata terén garantálják a jelenlegi helyzet megmaradását egészen a földrendezések jóváhagyásáig. Ugyancsak kifejezték azon igényüket, hogy a kezdő agrárvállalkozók részére teremtsék meg a törvényes feltételeit annak, hogy azok egy időre „startföldhöz” juthassanak az állami földekből, mégpedig úgy, hogy ennek feltételei ne legyenek akadályoztatva és diszkriminatívak.

 

A csallóközi gazdákat képviselő Élő Vidék gazdaplatform ezen igényeket megfogalmazva levélben fordult Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszterhez. Rámutattak arra, hogy a környező országokban léteznek olyan jogi normák, amelyek itthoni alkalmazása segítené a szlovákiai gazdák helyzetének megoldását. Az Élő Vidék platform nevében a levelet Beringer Árpád, Sóki György, Both Árpád, Soóky Péter, Nagy László, Pikáli Róbert és Molnár Zsolt írták alá.

Molnár Zsolt a Felvidék.ma portálnak nyilatkozva elmondta, hogy a mezőgazdászok a megélhetésükért harcolnak, miközben a szlovák kormány évekig az oligarchákat és a külföldi befektetőket támogatta. Az Élő Vidék platform egy törvényjavaslatot készít a föld védelméről. E munka során a Magyarországon, Franciaországban és a skandináv országokban működő jogszabályokra is támaszkodnak.

Sóki György hozzátette, ha a mai országos méretű megmozdulásuk sem talál meghallgatásra a szlovák kormányzat részéről, akkor folytatják a tüntetéseket.

A Magyar Közösség Pártja ma délelőtt nyilatkozatban támogatta a gazdák követeléseit. A Medvéről induló tüntetésen ott volt Menyhárt József MKP-elnök is. „A Felvidék csak akkor erős, ha a gazdáink erősek. Minden olyan ügy, mely őket segíti, segíti a felvidéki magyarságot. Ezért vagyok itt” – mondta a felvidéki hírportálnak az MKP elnöke.

A csallóközi gazdák Medvéről Somorjára, majd Dénesdre vonultak traktorokkal, de a magyarok által lakott további területeken is voltak tüntetések, például Gútáról Komáromba, majd Ógyallára és Érsekújvárba. Több száz traktor és egyéb mezőgazdasági gép dübörgése hívta fel a figyelmet, hogy a gazdáknál betelt a pohár!

hírdetés
hírdetés