Trump elnök tanácsadója az oroszok kéme lehetett. Legalábbis több mint gyanús Carter Page oroszokkal való kapcsolata. Az elnök tanácsadó ráadásul Magyarországon is találkozott az oroszokkal. 

 

Az amerikai kormány nyilvánosságra hozott szombaton olyan, korábban szigorúan titkosnak minősített dokumentumokat, amelyek Donald Trump elnök egyik volt kampánytanácsadójának, Carter Page-nek a lehallgatásával és megfigyelésével kapcsolatosak. Átnézve a lehallgatásról szóló dokumentumokat.

Trump oroszügyi tanácsadója járt Budapesten. Rejtély, miért, de az biztos, hogy magyar kormányzati szereplőkkel is találkozott. A történet, amit Carter Page előadott az útról, nagyon bűzlik, de az FBI mindent tud, mivel figyelték őt.

Először a New York Times jelentette, hogy a rendelkezésére – és más médiumok rendelkezésére – bocsátották a dokumentumokat, mert az információszabadságra hivatkozva pert indítottak a kormány ellen ezek kiadására. Később a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) is kitette ezeket a honlapjára.

A dokumentumok között van az FBI 2016. októberi kérelme, amelyben engedélyt kért a külföldi hírszerzést felügyelő bíróságtól Page lehallgatására, valamint további kérelmei ennek az engedélynek a meghosszabbítására. Az AP hírügynökség szerint nagyon szokatlan, hogy a kormány nyilvánosságra hoz olyan dokumentumot, amely az ehhez a bírósághoz benyújtott kérelemmel kapcsolatos.

Bár a nyilvánosságra hozott dokumentumokon sok a kitakarás, a The New York Times szerint kitakaratlanul hagytak olyan részeket, amelyek arról tanúskodnak, hogy az FBI a következő indokokkal kért engedélyt a lehallgatásra és a megfigyelésre: Page „együttműködik az orosz kormánnyal”, valamint „az orosz kormány kifejezetten Page-et szemelte ki a vele való együttműködésre”.

Carter Page mindig tagadta, hogy orosz ügynök lett volna.

A lap szerint szerepel az FBI kérelmében egy olyan félmondat, miszerint „a büntető törvénykönyvbe ütközően befolyásolni a 2016-os amerikai elnökválasztás eredményét”.

Page lehallgatása miatt hónapokkal ezelőtt éles vita alakult ki a Republikánus és a Demokrata Párt között. A republikánusok azt állították, hogy az FBI visszaélt megfigyelési jogával, és tisztességtelenül szerezte meg a bírósági engedélyt. A demokraták viszont igazolva látják, hogy az FBI gyanúja helytálló volt Carter Page-dzsel szemben.

hírdetés
hírdetés