A VDSZ közölte, minden tiltakozó megmozdulást támogatnak az internetadóval szemben, mert az drasztikus beavatkozás az emberek munkájába és életébe. A LIGA Szakszervezetek szerint ez csak tovább mélyíti a szakadékokat a társadalomban, ők a cafeteria adóztatásán is kiakadtak. A Pedagógusok Szakszervezet online tiltakozó szavazást indított az internetadó ellen.

A Liga Szakszervezetek tiltakozik a béren kívüli juttatások közterheinek jelentős mértékű emelése ellen, és az internetadó bevezetésének terve ellen – közölte a szervezet szerdán. Mint írták, a kedden az Országgyűlés elé került adótörvény javaslatból  kiolvasható, hogy a kormány szándéka szerint 2015-től 35,7 százalékról 51,17 százalékra emelkedne többek között az Erzsébet-utalvány, a SZÉP-kártya, az önkéntes nyugdíjpénztári- és egészségpénztári hozzájárulás, a helyi bérlet, az iskolakezdési támogatás, a munkahelyi étkeztetés közterhe. 

A Liga Szakszervezetek szerint az intézkedés éppen azokat sújtaná a legjobban, akik a legjobban rászorulnak a támogatásra: a jellemzően kiskeresetű munkavállalókat, akik tisztességesen dolgoznak, de bérük nem elegendő arra, hogy tisztességesen megéljenek belőle. A közlemény szerint amennyiben a munkáltatók közterhei a béren kívüli juttatások nyújtása által nőnének, nagy valószínűséggel a költségek áthárulnának a munkavállalókra, ez pedig gyakorlatilag jövedelemcsökkenést jelentene.

A Liga azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza javaslatát, és továbbra is legalább a jelenlegi mértékben tegye lehetővé a munkáltatók számára munkavállalóik jólétének támogatását – írták. A szervezet tiltakozik az internetadó bevezetésének a terve ellen is, mert szerintük az csak tovább mélyítené a szakadékot a társadalom gazdagabb és szegényebb rétegei között, továbbá ellentétes a demokratikus alapnormának számító szabad információ-megosztás és -elérés elvével. Azt kérik, hogy a kormány a saját korábbi véleményével összhangban álljon el az internetadó bevezetésének tervétől.

 

VDSZ: Ez drasztikus beavatkozás az emberek életébe

A vegyipari szakszervezet a tájékozódáshoz és a tudáshoz való hozzáférés korlátozásaként értékeli a kormány internetadóra vonatkozó javaslatát. A szakszervezet támogat minden tiltakozó megmozdulást, amely ennek a tervnek a bevezetése ellen szerveződik – közölte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) szerdán.

Székely Tamás, a VDSZ elnöke úgy véli, a nethasználat megadóztatása újabb ok lesz arra, hogy a fiatalok elhagyják az országot. Az elnök szerint “senki nem gondolhatja komolyan, hogy a pluszköltséget jelentő adót a szolgáltatók nem fogják valamilyen formában a felhasználókra hárítani”.

“Az internetadó bevezetése nemcsak az emberek munkájába, életébe való drasztikus beavatkozás, hanem olyan intézkedés, amely versenyhátrányba hozza a gazdaságot, az egész országot. A VDSZ elsőként tiltakozik ennek a döbbenetesen konzervatív, sőt a fejlődést kifejezetten akadályozó adónak a bevezetése ellen” – olvasható a vegyipari szakszervezet közleményében.

Székely Tamás szerint “a kormány jobban tenné, ha a tömegeket hátrányosan érintő újabb intézkedések kimódolása helyett a közös teherviselés módjának kidolgozásán fáradozna, s azon ötletelne, hogyan lehetne a gazdagokat, a magas keresetűeket is érintő progresszív adózást, második kulcsos rendszert bevezetni”.

 

PSZ: a köznevelést veszélyezteti az internetadó

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) közleményében szintén a leghatározottabban tiltakozik az internet-szolgáltatás tervezett megadóztatása ellen. Mint írják ez az intézkedés súlyosan veszélyezteti a köznevelés egész rendszerének a működését, korlátozza az információs szabadságot, a tanítás szabadságát, a tanuláshoz való jogot.

“A XXI. század pedagógiai folyamatai nem nélkülözhetik az internet szabad használatát. Az internet nyújt segítséget az oktatás minden területén ahhoz, hogy kinyíljanak az iskolák falai, és a pedagógusok, a tanulókkal közösen, belépjenek a múzeumok, könyvtárak, színházak kapuján. Az internet nyújt segítséget ahhoz, hogy a legkisebb település legkisebb iskolájához is eljusson az elektronikusan feldolgozott tananyag, tankönyv. Az internet nyújt segítséget az idegennyelv-tanuláshoz. Az interneten keresztül jöttek létre, jönnek létre baráti, szakmai kapcsolatok, az intézmények, a pedagógusok, a tanulók között. Az interneten lép kapcsolatba a szülő az iskolával, kapja meg a napi információkat gyermekéről. Az interneten gyűjt szakmai információkat a pedagógus a munkájához, a tanuló a felkészüléséhez” – írja a PSZ a közleményében, hozzátéve, hogy az internet használata nem függhet attól, hogy milyen az anyagi helyzete a szolgáltatás igénybe vevőjének.

A szervezet szerint az internet-szolgáltatás megadóztatásával a Parlament a civil szervezetek – többek között a szakszervezetek – működését is ellehetetleníti, ezért felhívják a pedagógusokat, a szülőket és a tanulókat arra, tiltakozzanak az internet-szolgáltatás tervezet megadóztatása ellen. A PSZ ezért a honlapján egy szavazást tett közzé,  ahol az internetadó ellen lehet tiltakozni, a beérkezett tiltakozó nyilatkozatokról pedig tájékoztatni akarják a parlamenti pártokat, kérve, hogy ne szavazzák meg a törvényjavaslatot.

 

hírdetés
hírdetés