Már tizenketten meghaltak Sierra Leonéban egy új vírustörzs miatt. A betegség rosszabb mint az ebola a szakértők szerint.

Már tizenketten meghaltak Sierra Leonéban egy új vírustörzs miatt. A betegség rosszabb mint az ebola a szakértők szerint.

Kibwana szerint a megbetegedések a Benitől 30 kilométerre nyugatra lévő Mangina településén voltak. A megfigyelt tünetek között említett lázat, hasmenést, hányingert és orrvérzést. Mint mondta, a vérmintákat már megküldték egy regionális laboratóriumnak.

Észak-Kivu tartomány igazságügyi minisztériuma szerint egy csapat helyi és külföldi szakember már útra kelt Manginába. A kongói egészségügyi minisztérium július 24-én jelentette be a helyi ebolajárvány végét, miután nem tapasztaltak újabb megbetegedést az azt megelőző 42 napban. A közép-afrikai állam északnyugati tartományában áprilisban kitört járványban 33 ember halt meg, és több tucat megbetegedést jelentettek. Az ebolajárvány gócpontja a Benitől 1500 kilométerre nyugatra fekvő Mbandaka városában volt.

Az ebolát 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérek lehetnek. A kór fertőzött ember vagy állat testnedvével való közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány egyes esetekben akár 90 százalékos is lehet.A legsúlyosabb ebolajárvány legalább 11 ezer ember életét követelte 2014-15-ben Nyugat-Afrikában.

 

hírdetés
hírdetés