Gyömrői házaspár terve alapján készülhet el a tócókertiek  görögkatolikus temploma. Az első díj a hétszázezer forintos pénzjutalom mellett magában foglalja a továbbtervezésre vonatkozó szerződést is.

A pályázat nyilvános volt, vagyis a felhívásban foglaltak szerint minden „É” korlátozás nélküli építész-tervező indulhatott. Ez a templomtervezés esetében nem jellemző eljárás meg is hozta az eredményt: a tervpályázatra a bírálóbizottság előzetes várakozását messze meghaladva összesen 42 pályamű érkezett be – mondta el Kocsis Fülöp a sajtónyilvános eredményhirdetésen.

A pályázaton a debreceniek mellett budapesti, miskolci, kecskeméti, győri, pécsi, szekszárdi, nagykanizsai, szombathelyi, berettyóújfalui, kengyeli, gödöllői, mogyoródi, budakeszi, budaörsi, veresegyházi, pátyi és pozsonyi építészek is indultak. Az akár 150 fő befogadására is alkalmas épület megtervezésénél fontos elvárás volt, hogy ne csak építészeti, hanem liturgikus szempontok alapján is megfelelő legyen a pályamű.
Ennek végül egy gyömrői tervezőpáros, Fiers Márton és Lovas Katalin munkája tudott a leginkább eleget tenni. A római katolikus, illetve református vallású tervezők nemcsak a munkában, a magánéletben is egy párt alkotnak.

Az öttagú bírálóbizottság (Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Terdik János parókus, Dobos Péter Imre építészmérnök, Benczúr László, a Magyar Építész Kamara küldöttje, China Tibor, Debrecen város főépítésze) a tervpályázatot eredményesnek tartotta; mint megfogalmazták, a sokféle pályamű az összképet színesítette, gazdagította.

Az eredményhirdetésen Kocsis Fülöp érsek-metropolita kiemelte, templomot tervezni különleges feladat; egy görögkatolikus templom nem csupán egy gyülekező hely, hanem egy földre szállt mennyország. Arról is beszélt, hogy a templom építését már nagyon régóta tervezték, a telket is évekkel korábban megkapták az önkormányzattól, „anyagi források hiánya miatt” azonban nem tudták elkezdeni a munkálatokat.

Az elmúlt években a főegyházmegye „jelentős támogatást kapott állami forrásokból”, melyeknek köszönhetően a saját forrásokat is ide tudták csoportosítani, így a debrecen-tócóskerti közösség végre saját templomot kaphat. Jelenleg egy kis pincekápolnában tudnak összegyűlni a tócóskerti görögkatolikusok, de ott Szent Liturgiát nem tudnak végezni. Római katolikus templomokban vendégeskednek, vasárnaponként vagy ünnepeken ott ünneplik liturgiáikat.

Az engedélyezési tervek elkészítése és az engedélyezési folyamat még hátra van. Ezek várhatóan idén lezárulnak, valószínűleg jövőre kezdődhet majd az új templom építése.

A pályaműveket kiállították az Érseki Hivatal aulájában. Munkanapokon 9 és 15 óra között megtekinthetők (kivéve május 10-én és 21-én). Az építész tervpályázattal párhuzamosan rajzpályázatot is hirdettek gyermekek számára. A beérkezett rajzok szintén megtekinthetők a kiállításon.
Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

hírdetés
hírdetés