Valami készül. Levélben érdeklődik az iskoláknál a Klebelsberg Központ arról, hogy van-e olyan alkalmas hatszor tizenöt méteres terület az iskolán belül, vagy az iskola mellett, ahol lőteret lehetne kialakítani. Kérdés valóban gyerekkatonákat akarunk képezni vagy csak hangolódunk a kötelező katonai szolgálat visszahozatalára.

Arról, hogy felmérik a lehetőségeket, már márciusban beszélt Maruzsa Zoltán, helyettes államtitkár, szerintük egyébként a lövészet mindenképpen csak választható szakkörként jönne szóba az iskolákban.

Az iskolai lőterek működtetése elég körülményes lenne, önmagában a pálya kialakítása nem túl bonyolult, de kizárólag szakértő felügyelete mellett lehet csak használni, a fegyvereket pedig páncélszekrényben, elzárva kell tartani. Kérdés, hogy hány olyan iskola lesz, ahol adottak a feltételek, vagy ahol szívesen vágnak bele a lőtér-projektbe.

A pedagógusok szakszervezete szerint nagyon körültekintőnek kell lennie az iskolaigazgatónak, egy iskolai lőtér ugyanis sok kockázatot hordoz, még ha a diákok csak légfegyverrel lőnének, akkor is, hisz ez nagyon nagy felelősséggel jár. Már csak azért is, mert a gyerekek épségéért az igazgatók felelnek.

Sokak szerint ez egyfajta gyerekhadsereg képzés lesz, ami nem jó. Míg mások szerint a kormány csak készül arra, hogy visszahozza a kötelező katonai szolgálatot. Nos egyik sem üdítő dolog.

hírdetés
hírdetés