Morvai Krisztina a Jobbik EU parlamenti honanyája egy cikkben ment neki A mi kis falunk című sorozat forgatásának. A képviselőnő a 300 lakosú zsákfalu, Pilisszentlélek lakója és rettentően zavarja az RTL, ami érthető, hisz ex férje Baló György ott dolgozik.

Morvai szerint nincs lehetőség a falun belüli szabad mozgásra sem, a naponta többszöri lezárások miatt egy kiló kenyér megvásárlása is tervezhetetlenné válik, magam láttam több ízben, hogy például a falu idős lakói megalázottan, csalódottan ballagnak hazafelé, mert nem sikerült elintézni, amit szerettek volna. De láttam már a könnyeit visszatartó, mélyen megalázott olyan idős asszonyokat is, akik a faluban összefutva néhány szót váltottak volna egymással, de a stáb rájuk ripakodott, hogy ne merjenek beszélni, mert „felvétel van”.

A Jobbik színeiben EP-képviselővé lett Morvai tavaly vett egy házat a faluban, de csak idén szállt bele az RTL-be. A honanya Völner Pál országgyűlési képviselőnél, az Igazságügyi Minisztérium államtitkáránál, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal vezetőjénél, valamint az esztergomi önkormányzat minden illetékesénél .

Az RTL-en látható sorozatot gyártó cég egyik producere így reagált a vádakra:

A stáb május végétől szeptember végéig max. 60 fővel van jelen a faluban. A forgatási napok kb. felén forgatunk külső helyszínen, a többin épületeken belül. A cikkben azt sejtetik (“a települési önkormányzat által vélhetően forgatáshoz megadott hozzájárulás”), hogy a stábnak nincs engedélye, ami természetesen nem igaz, minden szükséges engedéllyel rendelkezünk, amit a stábbal több alkalommal is üvöltöző Morvai Krisztina is pontosan tud, hiszen ő küldte rá a rendőröket a forgatásra két alkalommal is. A rendőrök elkérték az engedélyeket, rendben találták azokat, majd elmentek.

A produkciónak semmilyen eszköze nincs a lakosok mozgásának vagy személyi szabadságának korlátozására, mondta el telefonon a producer. “Mi csak megkérjük a helyieket, hogy arra a két percre, míg forog a hang, kapcsolják ki a fűnyírót, de ezt nem kötelesek betartani – akadt olyan lakos is, aki nem tett eleget a kérésnek, amivel semmi probléma nincs.” A csend a helyszíni hasznos hang felvételéhez kell, mert az jobb, mint az utószinkron, de ha zaj van, akkor sincs probléma, majd stúdióban felveszik a hangot.

Éppen ezért érthetetlen, hogy Morvai Krisztina a zajt és dübörgést rója fel a stábnak, majd később azt írja a cikk, hogy a lakosok meg sem szólalhatnak – ez a kettő egymásnak ellentmond.” A forgatás kellemetlenséggel jár, ezt a producer is elismeri, de arról szó sincs, hogy lezárnák az utakat. “Nem tudjuk napi rendszerességgel lezárni az utakat, egyrészt mert nincs rá módunk, másrészt mert nem kell, harmadrészt mert egy út van. Egyszer, egy forgatási nap valóban lezártuk a faluba bevezető utat, mert autóversenyt forgattunk, ennek gyakorlati hátránya az volt, hogy a busz nem tudott a falu túlvégén levő buszmegállóig elmenni. 300 méterről volt szó. Ehhez külön engedélyeket kellett beszerzi, szakhatóságit is.”

Amikor külső helyszíneken zajlik a forgatás, mindenkitől írásos beleegyezést kellene kérni, aki akár csak egy pillanatig a képre kerül, így inkább “szakaszosan és rövid időre”lezárnak egy-egy szakaszt, és megkérnek mindenkit, hogy ne sétáljon bele a képbe. “Nem úgy zárjuk le a falut, mint a belvárost a Die Hard forgatásakor, ez nonszensz. Ötven méteres szakasznál hosszabbat nem érint ez sem.” Pilisszentléleknek nem jött rosszul a forgatás, mondja a producer, mert felkerült a térképre, naponta 50-60 érdeklődő látogat el a forgatást nézni.

hírdetés
hírdetés