Nem nyugszik az innovációs miniszter. Palkovics László ugyanis semmilyen kompromisszumra nem hajlandó az akadémia függetlenségét felszámoló átalakítások dolgában. Így az MTA-t gyorsan beszántaná pestiesen mondva.

Nem nyugszik az innovációs miniszter. Palkovics László ugyanis semmilyen kompromisszumra nem hajlandó az akadémia függetlenségét felszámoló átalakítások dolgában. Így az MTA-t gyorsan beszántaná pestiesen mondva.

 

Palkovics be is jelentette, hogy az általa felügyelt minisztérium május 27-ig be fogja terjeszteni az MTA átalakításához és az akadémiai kutatóhálózat leválasztásához szükséges törvénymódosításokat az Országgyűlésnek, így júniusban már meg is tárgyalhatja őket a parlament, azaz a nyári szünet előtt törvényhozással kényszeríthetik ki például a kutatóintézetek kiszervezését célzó, nagy vihart kavaró javaslatokat.

A Palkovics terv véghez viteléhez nemcsak a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló törvényt kell módosítani, hanem a tudományos kutatásról fejlesztésről és innovációról szóló 2014-es törvényt is, mivel létre kell hozni az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot, és még pár másik törvényt is, köztük az állami költségvetésről szólót.

Vagyis Palkovics miniszter , ha törik, ha szakad, és a kormány tartja magát a tavaszi jogalkotási programjában eltervezett ütemezéshez, ami szerint az ITM-nek május 27-ig kell javaslatot tennie a kutatási, fejlesztési és innovációs törvény átalakításáról, a törvénymódosítások elfogadásának határidejét pedig “júniusban” szabták meg.

A kormány egyébként már március elején áldását adta az akadémia új működési modelljére és finanszírozási rendszerére, még mielőtt Palkovics László és Lovász László akadémiai elnök aláírta volna az átalakításról szóló szándéknyilatkozatot. Ezért kellett az MTA elnökének “tudomásul vennie” a kutatóhálózat leválasztását, amiről később Lovász azt nyilatkozta, hogy megzsarolta a miniszter, amit Palkovics László visszautasított.

Az MTA múlt pénteki közgyűlésén elsöprő többséggel utasították el a kutatóintézeteinek kiszervezését. Palkovicsot azonban ez egyáltalán nem befolyásolta, a miniszter javaslata továbbra sem engedné az MTA-nak, hogy megtartsa kutatóintézet-hálózatát, illetve a majdani leválasztott intézet-hálózat irányításáért felelős testületben is csökkentené a tudomány képviselőinek arányát a kormány delegáltjaival szemben.

hírdetés
hírdetés