Az állammal vívott csatája tovább tart az amerikai-magyar üzletembernek a milliárdokat érő híres Munkácsy-festmény a Golgota fura és igen érdekes védetté nyilvánítása miatt.  Pákh miután korlátozták tulajdonjogát a festménnyel kapcsolatosan, letakartatta az alkotást egyfajta tiltakozás gyanánt. Most azonban egy napra ismét látható lesz a Golgota.

 

Debrecen l június 24-én a Múzeumok Éjszakája fővárosa lesz. Így szigorú biztonsági intézkedések közepette érkezik Debrecenbe a Szépművészeti Múzeumból Rodin A csók című alkotása: a MODEM-ben egyetlen éjszaka lesz látható a 86 centiméteres bronzszobor – június 24-én 17 órától június 25-én 2 óráig – kapcsolódva a Múzeumok Éjszakáján nyíló Megrajzolt Érosz című kiállításhoz. Mivel jelenleg a Szépművészeti felújítás miatt be van zárva, A csókot nem is lehet máshol látni.

A legnagyobb szenzáció azonban az itteni Múzeumok Éjszakáján az lesz, hogy a Déri Múzeumban kiállítják Bocskai István erdélyi fejedelem díszbuzogányát, amelyet a debreceni múzeum – hosszú tárgyalások eredményeként – a bukaresti Román Nemzeti Történeti Múzeumtól kért kölcsön. Az ereklye a trianoni döntés óta nem volt Magyarország területén, s egyébként is igen ritkán látható.

A Déri Múzeumban van kiállítva Munkácsy Krisztus-trilógiája is, s itt vn a Golgota is, ami le van takarva. A kép tulajdonosának jogait igen fura módon korlátozta a magyar állam, tiltakozásul Pákh letartatta az alkotást, mondván lopott képet nem illik mutogatni. A Múzeumok Éjszakáján és az azt követő hétvégén azonban ha rövid időre is de látható lesz.

hírdetés
hírdetés