A tudomány véleménye megoszlik annak kapcsán, hányszor hazudunk egy nap. Abban egyetértenek a tudósok, hogy még a legjobb emberek is füllentenek napi szinten, a pontos számadatot azonban még nem sikerült kiátlagolniuk a nagy koponyáknak.

A tudomány véleménye megoszlik annak kapcsán, hányszor hazudunk egy nap. Abban egyetértenek a tudósok, hogy még a legjobb emberek is füllentenek napi szinten, a pontos számadatot azonban még nem sikerült kiátlagolniuk a nagy koponyáknak.

 

Pókerarc vagy? Itt egy neked való kihívás!Vannak tudósok, akik azt állítják, hogy 24 óra alatt nagy átlagban véve kétszer, mások szerint tízszer hazudunk. Egyes kutatók szerint a csúcs nagyjából 200 körül van.

A hazugság okait számba venni is nehéz volna. Leleplezésük nem mindig könnyű, különösen akkor jelent ez nehézséget az ember számára, ha egy szerettünk, hozzátartozónk, barátunk vagy kollégánk füllent. Mindez abból fakad, mert ezeknek a személyeknek hinni akarunk, ezért aztán sokszor hiszünk is – még akkor is, ha éppen sületlenséget beszélnek.

Igaz vagy hamis? El tudod dönteni?

Rengeteg könyv szól arról, hogyan lehet leleplezni azt, aki éppen hazudik. Sokszor a hazug ember a tekintetével, mozdulatával vagy éppen mozdulatlanságával árulja el magát. A kártyaasztalnál mindenképpen, de akár a való életben is jól jöhet, ha valaki képes ezeket az apró dolgokat megfigyelni. Valaki sokat beszél, aztán hirtelen elhallgat? Hirtelen egy pohár vízért nyúl, holott az előbb ivott? Nos, ezek és még számos árulkodó jel szinte csalhatatlan bizonyítéka annak, ha egy bizonyos alak nem mond igazat.

De mi a helyzet akkor, ha nem látod az illetőt? Na és akkor, ha nem is egy személlyel, hanem írott szöveggel, például egy rafinált kvízjátékkal van dolgod? Hogyan tudod leleplezni ilyen komplikált esetekben a hazugságot? Ilyenkor jóval nehezebb a dolgod, de nem reménytelen a szituáció.

Ha időd engedi, mindig olvasd fel hangosan azt a kijelentést, amit éppen vizsgálsz, akár többször egymás után. Lehetséges, hogy van olyan szó a mondatban, amit magadban olvasva észre sem vennél észre vagy átfutnál rajta, de mégis gyökeresen megváltoztatja a dolog értelmét. Próbáld tagoltan, szóról szóra elemezni a kijelentést, így kerülheted el, hogy egy becsapós kérdéssel átverjenek.

Mi a helyzet, ha alaposan megvizsgáltál egy eldöntendő kijelentést, de így sem tudod, hogy igaz vagy hamis? Nos, ha a tudásod nem elég alapos ahhoz, hogy az alapján válaszolj, igaz-e az adott állítás vagy sem, jó hír, hogy tippeléssel mindig lesz 50% esélyed. Éppen annyi, mint hogy egy pénzérmével fejet dobj. A semmihez képest ez nem is olyan rossz!

Gyakorolj, gyakorolj, gyakorolj!

Ha úgy érzed, gyakran átejtenek, ne keseredj el. Nincs az az ember a Földön, akit ne vertek volna már át.

Amennyiben szeretnéd fejleszteni a hazugság kiszimatolásával kapcsolatos érzékedet, keresd fel a Keresztlabda weboldalát, ahol több igaz/hamis kvízt is találtsz az általános kvízek között. Ha ezeket kitöltöd, biztosan fejlődni fogsz ezen a területen!

hírdetés
hírdetés