Nagy Kriszta Tereskova először beszélt különös kényszerbetegségéről. Az ország talán legprovokatívabb művésze éveken keresztül élt úgy, hogy senkihez nem volt hajlandó hozzáérni. Még egy kézfogás erejéig sem.

Nagy Kriszta Tereskova először beszélt különös kényszerbetegségéről. Az ország talán legprovokatívabb művésze éveken keresztül élt úgy, hogy senkihez nem volt hajlandó hozzáérni. Még egy kézfogás erejéig sem.

Jött egy nap 14 évvel ezelőtt, hogy mostantól fogva nem érhet hozzám senki, se az anyám, se egy orvos és meg azok sem, akikre gondolsz – jelentette ki Tereskova az Echo TV Arc-Kép című műsorában a meglepődött riporternek, Kadarkai Endrének.

A művésznő azt is elárulta, hogy legalább öt éven át tartotta magát ehhez az elhatározásához, még akkor is, ha emiatt számos alkalommal sértett meg embereket, hiszen egy kézfogásra sem volt hajlandó. Tereskova tudta, hogy amit művel, az nem normális, mégsem tudott ellene mit tenni.

Saját bevallása szerint szinte azonnal orvoshoz fordult, hogy leküzdje a szorongásait, azonban csak évekkel később talált rá arra a terapeutára, aki végül segített rajta és megszabadította a mániájától.
– Akkortájt találkoztam egy olyan terapeutával, aki tudott valami olyat tenni, ami miatt ez elmúlt. Korábban nem akartam, hogy hozzáérjenek a bőrömhöz, mert szorongást okozott – jelentette ki az interjúban a festőművész, aki az orvosok szerint kényszerbetegségben szenved.

– Azt hittem, ha kezet fogok valakivel, elkapok valamit – magyarázta a megmagyarázhatatlant Tereskova, akit emiatt többször nem tudott előrelépni a szakmájában. Ez pedig újabb nyomasztó gondolatokat ébresztett a művésznőben. Tereskova nagyon vágyik arra, hogy elismerjék és megvegyék a műveit. Ha nem teszik, akkor akár az öngyilkosság gondolata is megfogalmazódik a fejében.

– Ha nem tudom a munkámat eladni, ha nincs, aki el akarja vinni a falára és felrakni, akkor ez azt jelenti, hogy nem vagyok elismert. Ha nem vagyok elismert, akkor pontosan annyira leszek ideges, mint Van Gogh, és pontosan ugyanúgy kimegyek egy puskával a napraforgótáblába és hasba lövöm magam. Sokat gondolkodom ilyeneken – vallotta be Tereskova, aki szerint a meg nem értettség vagy a szerelmi csalódás bármikor kiválthatja nála ezeket a gondolatokat.

A kényszerbetegség egy pszichiátriai betegség, egy olyan elmeállapot, amelyben újra és újra jelentkező kellemetlen képzetek vagy gondolatok állandóan újra jelentkező késztetéseket vagy cselekedeteket váltanak ki a betegből. Ezek a gondolatok a beteg számára is idegenek, riasztóak, fenyegetőek, a cselekedetek pedig értelmetlenek, de a szorongás csökkentése érdekében muszáj folytatnia azokat.

hírdetés
hírdetés