A riói ötkarikás játékok helyszínen tartózkodó Áder János óriási élményként élte meg az eddigi magyar aranyérmeket, de nemcsak a versenyek látogatásából áll a köztársasági elnök programja, hiszen lobbiznia kell annak érdekében, hogy Budapest kapja meg a 2024-es olimpia rendezési jogát.

Sportszeretete még gyermekkorában kezdődött, ő maga is sportolt, gimnazistaként kézilabdázott, majd ötvenéves koráig focizott, kis pályán kergette a labdát. Azonban ahhoz soha nem érzett magában kellő tehetséget, hogy olimpikon legyen, ezért ez a gondolat meg sem fordult a fejében – válaszolta M4 Sport riportere, Kovács István kérdésére a köztársasági elnök.
Olimpiához köthető emlékei azonban meghatározták fiatalkorát. “Annak a korosztálynak a tagja vagyok, amelyiknek az első tévé, ami az utcába került, az nagyon nagy szám volt. És bármilyen sportesemény volt, legyen szó a labdarúgó válogatottnak a mérkőzéséről, vagy olimpiai közvetítésről, akkor összegyűlt az utca apraja-nagyja. Nálunk például volt egy ilyen, egy fekete-fehér tévé, és emlékszem a szomszédokra, meg az utca túloldaláról nálunk gyülekezőkre, ahogy együtt néztük. Hatalmas élmény volt a magyar sikereknek örülni” – emlékezett vissza.
A kitartást, a szorgalmat, az eltökéltséget, a lemondást és a fair play-t emelte ki az elnök úr, mint amikre megtanít a sport. Valamint váratlan győzelmek és még váratlanabb vereségek nélkül is elképzelhetetlen. Aki ezeket nem tudja feldolgozni, aki nem tudja elképzelni, hogy az élete részévé tegye, az nem alkalmas a sportolóvá válásra. A mostani olimpián is láthattunk ilyet és olyat is – utalt Szász Emese pokolból mennybe jutására illetve Imre Géza ellentétes útjára.
Hozzátette, aki nem válik élsportolóvá, az is fontos iránytűt kap a megélt közösségi élmények, győzelmek tapasztalata által.
A szurkolókra kitérve elmondta, első sorban az a fontos számukra, hogy olyat lássanak, amiért lelkesedhetnek, és akkor a sportolók iránti szeretetük határtalanná válik.
A nyitóünnepség óta a helyszínen tartózkodó Áder óriási élményként élte meg, hogy a helyszínen ünnepelhette a történelmi nyitónap mindkét magyar aranyát, és Kenderesi Tamás berobbanása, Michael Phelps kétszeri legyőzése ugyancsak emelte a nemzeti büszkeségét.
Rióban sportdiplomataként is lobbizik, mint a kandidáló ország első embere.
Minden beszélgetés úgy kezdődik, hogy gratuláltak, pedig nekem nincs szerepem ezekben az olimpiai sikerekben – mondta az elnök.
A fantasztikus eredményekről persze ráterelődik a szó, hogy Magyarország alkalmas-e a 2024-es olimpia megrendezésére. diabetes
Erre az Agenda 2020 program lehet a válasz, ami miatt már nem csak metropoliszok adhatnak otthont a játékoknak, mivel nem a showra kerül a hangsúly, hanem a költséghatékony, gazdaságos és fenntartható megoldásokra így olcsóbbá válik az olimpia megrendezése.
Ha ezt komolyan veszi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, akkor Budapestnek komoly esélyei vannak.-jelentette ki Áder János.

Függetlenül attól, hogy az olimpia megrendezésének jogát megkapja-e a főváros, az állam döntése alapján komoly fejlesztések kezdődnek közlekedési, infrastruktúrális és sportlétesítmény terén.
Ha jövőre sikeresen megrendezünk egy sikeres úszó-világbajnokságot, az utolsó pillanatokban beugorva, akkor az olimpia egyik legfontosabb száma tekintetében – hiszen egy hétig eltartanak az úszóversenyek -, bebizonyítjuk alkalmasságunkat. Ráadásul korábban is rendeztünk már Európa-bajnokságokat, világbajnokságokat különböző sportágakban.-hangsúlyozta Áder elnök.
A köztársasági elnök szerint a 2019-es kajak-kenu-vb, melyet ugyancsak hazánk rendez, igazolhatja jó hírünket.

Post expires at 6:15de. on péntek november 10th, 2000

hírdetés
hírdetés