Cummings ismét szakaszt nyert a Touron. A sárga trikó azonban maradt még a BMC-s Van Avermarton. A végén pedig izgalom is volt, hisz a mezőnyre rászakadt az utolsó kilométert jelző felfújható kapu. Röviden a  l’Isle Jourdain és Lac de Payolle közötti 162 és fél kilométeres szakasz igen izgalmassá tette ezt az etapot is a Tour de France-on.

 

Cummings ismét szakaszt nyert a Touron. A sárga trikó azonban maradt még a BMC-s Van Avermarton. A végén pedig izgalom is volt, hisz a mezőnyre rászakadt az utolsó kilométert jelző felfújható kapu. Röviden a  l’Isle Jourdain és Lac de Payolle közötti 162 és fél kilométeres szakasz igen izgalmassá tette ezt az etapot is a Tour de France-on.

A viadal hetedik etapja egyben az első nehezebbnek mondható hegyi szakasz volt a Pireneusokban, nem sokkal a cél előtt a legendás Col d’Aspin emelkedőjével. A rajtot követően egy viszonylag nagy létszámú szökevénycsoportnak sikerült ellépnie, melyben huszonkilenc kerékpáros követelt helyet magának. A szökésnek tagja volt többek között a sárga trikós Greg Van Avermaet (BMC), Vincenzo Nibali (Astana) és Fabian Cancellara (Trek-Segafredo) is. Az elmenés legnagyobb előnye öt perc körül tetőzött, a főmezőny élén a Sky csapata diktálta a tempót, azaz nem erőltették meg magukat. A Col d’Aspin első kategóriás emelkedőjének lábánál természetesen a szökés darabjaira hullott, Stephen Cummings (Dimension Data), Vincenzo Nibali (Astana), Daniel Navarro (Cofidis) és Daryl Impey (Orica-BikeExchange) kvartettje ment tovább, akiket nem sokkal lemaradva Greg Van Avernmaet (BMC) követett. Pontosan 26,9 kilométer volt még hátra, amikor Cummings a tőle megszokott módon belószolta társait és egyedül iramodott meg a cél irányába. Pillanatokon belül egy perc fölé tornázta előnyét, így ő ért fel elsőként a neves emelkedő csúcsára. A főmezőnyben is akadtak kósza próbálkozások, a legnagyobb vesztes ellenben Thibaut Pinot (FDJ) volt, aki nem festett túl jól, le is szakadt az esélyesek csoportjáról.

Stephen Cummings (Dimension Data) lejtmenetben is megállíthatatlan volt, így megnyerte a szakaszt immáron a dél-afrikai sor negyedik etapgyőzelmét szerezve az idei Touron. A második Daryl Impey (Orica-BikeExchange), míg a harmadik Daniel Navarro (Cofidis) lett. Vincenzo Nibali (Astana) kissé leszakadva a negyedik pozícióban zárt.

A nap történéseihez tartozik még az egy kilométeres kapu összedőlése, mely Adam Yates (Orica-ExChange) bukását eredményezte. A mezőny ennek okán a három kilométernél mért időkülönbségeket kapta meg.

 

Eredmények:

1. Stephen Cummings (GBr) Dimension Data 3:51:58

2. Daryl Impey (RSA) Orica-BikeExchange + 1:05

3. Daniel Navarro (Spa) Cofidis, Solutions Credits + 1:05

4. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team + 2:14

5. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team + 3:04
Összetettben a kiválóan versenyző Greg Van Avermaet (BMC) még növelni is tudta előnyét, jelen pillanatban hat perc harminchat másodperccel vezet Julian Alaphilippe (Etixx-Quick Step) előtt. A pontversenyben Mark Cavendish (Dimension Data), a hegyi összetettben Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), míg a fiatalok összevetésében Alaphilippe áll az élen.

1.Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 34:13:40
2. Julian Alaphilippe (Fra) Etixx – Quick-Step + 6:36
3. Alejandro Valverde (Spa) Movistar Team + 6:38
4. Joaquin Rodriguez (Spa) Team Katusha + 6:39
5. Christopher Froome (GBr) Team Sky + 6:42
6. Nairo Quintana (Col) Movistar Team + 6:42
7. Warren Barguil (Fra) Team Giant-Alpecin + 6:42
8. Pierre Rolland (Fra) Cannondale-Drapac + 6:42
9. Daniel Martin (Irl) Etixx – Quick-Step + 6:42
10. Fabio Aru (Ita) Astana Pro Team + 6:42
A nyolcadik etap során Pau és Bagnéres de Luchon között 184 kilométer várja a kerekeseket, a Col du Tourmalet kiemelt kategóriás hegyével valamint egy második és két első kategóriás kaptatóval.

hírdetés
hírdetés