Öt elnökségi tag lemondása miatt teljes tisztújítás következik a Magyar Tenisz Szövetségben, ahol az elmúlt egy évben botrány botrányt követett. Ráadásul a kassza is üres és mintegy közel 4 milliárd forint mínuszt sikerült összehoznia a vezetőségnek. 

Öt elnökségi tag lemondása miatt teljes tisztújítás következik a Magyar Tenisz Szövetségben, ahol az elmúlt egy évben botrány botrányt követett. Ráadásul a kassza is üres és mintegy közel 4 milliárd forint mínuszt sikerült összehoznia a vezetőségnek. 

Az MTSZ szerdai tájékoztatása szerint lemondott a tisztségéről Bársony Farkas, Dudik János, Gém Péter, Molnár György és Viszló Csaba, ezért a szövetség elrendeli az idén esedékes teljes tisztújító közgyűlés kiírását.

A közgyűlés lebonyolítási feltételeit az MTSZ vizsgálja, tekintettel a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetre.

A teniszezők elmúlt éveit a széthúzás jellemezte. A szövetség vezetése és a szakmai stábok között egyre csak mélyült a feszültség, így jutott el oda tavaly a két legismertebb teniszezőnk Babos Timi és Fucsovics Marci is lemondta a válogatottságot jelezvén nem tetszik nekik, ami a szövetségnél történik.

Az MTSZ-ből talicskával lapátolták ki a pénzeket, feltehetőleg úgy, hogy erről maga Szűcs Lajos elnök sem tudott. Olyan cégek is a partnerei voltak a szövetségnek, amelyek vezetői korábban a a Hagyó-fél szoci korrupciós botrányban is érintettek voltak.

A kassza üres. Az MTSZ pénzügyi konszolidációjához 3,53 milliárd forint állami segítségre lenne szükség.
Az MTSZ elnöke kérelmében azt ígéri, hogy az összeget egy erre a célra nyitott külön számlán tárolnák és csak azokra a célokra fordítanák, amikre lehet. Mindez annak az elismerése is egyben, hogy korábban nem minden esetben arra fordították a forrásokat, amire kapták.
Szűcs arról ír, hogy több ok vezetett a kialakult csődhelyzethez: megemlíti az állami támogatás elmaradását a magyar-ukrán Davis Kupa-mérkőzésre, illetve a koronavírus-járvány miatt elmaradt Fed Kupát, de az okok között említi azt is, hogy több lett az MTSZ feladata.
Az elnök elismeri, hogy a beszállítók többségével szemben az MTSZ-nek lejárt tartozásai vannak, és vannak olyan cégek, amelyek felszámolást kezdeményeztek a szövetség ellen, mert máshogy nem látnak esélyt arra, hogy hozzájussanak a pénzükhöz. Az MTSZ ahhoz igazította a több mint hárommilliárdos, egyszeri támogatás iránti igényét, hogy számít a 2020-as évre tervezett, nyárra várható 412,5 millió forintos állami forrás biztosítására, amelyről eddig nem készült el a támogatói szerződés az EMMI-vel. Ez pedig alapfeltétele az utalásnak, ahogy a pontos elszámolás is a korábban kifizetett támogatási összegekkel.
Az MTSZ gyors és pozitív választ várt az EMMI-től, mert a levél szerint már a bérek kifizetésére sem áll rendelkezésre forrás.
Szabó Tünde hétfői levelében kimutatásokat kért az MTSZ-től, melyek igazolják a több milliárdos kérelem megalapozottságát. A szövetségnek számlasorszámokkal, a kiállítók neveivel, pontos összegekkel kell igazolni, hogy melyik beszállítóval szemben mekkora a lejárt tartozás összege, de ugyanígy kell megadni a dolgozók pontos bérét (az MTSZ elnöke 69,5 millió forintot kért március-június között elmaradó havi munkabérekre és végkielégítésre), ahogy számlákkal kell igazolnia a rezsitartozások összegét is. Az államtitkári levél azzal zárul, hogy az MTSZ elnökének soron kívül kell elküldenie a kért igazolásokat, kimutatásokat az EMMI részére.

 

hírdetés
hírdetés