2013 után újra szakaszt nyert Nairo Quintana. A Tour de France országúti kerékpáros körverseny 17. szakasza rövid de eléggé kegyetlen volt. Az összetettben Geraint Thomas növelte előnyét. Froome azonban továbbra is okozhat meglepetést.

Bagneres-de-Luchonban különleges rajttal vágott neki a mezőny a Saint-Lary-Soulanig tartó, mindössze 65 kilométernek: az összetett első tíz versenyzőjét a gyorsaságimotoros-világbajnokságéhoz hasonlatos rajtrácsra állították fel, s utánuk is a helyezésük alapján indulhattak el a kerekesek a zöld lámpa felvillanásakor.

Néhányan azonnal megszöktek, míg a főmezőny élére – a viadalon megszokott módon – a sárga trikós Thomas és a címvédő Chris Froome csapata, a Sky állt. Két első kategóriás hegy után következett a záró, kiemelt kategóriás emelkedő, addig az esélyesek csoportja együtt tekert. Ekkor a kolumbiai Quintana támadott, s előbb sorra utolérte a szökevényeket, majd le is rázta őket, így 2013 után másodszor ünnepelhetett szakaszgyőzelmet a Touron.

Az utolsó hegyen több támadás rostálta meg az összetett esélyesek csoportját, amely végül kettészakadt: Thomas a hegyi befutónál lehajrázta Primoz Roglicot és a közvetlen riválisává előlépett Tom Dumoulint, míg csapat- és honfitársa, Froome előtt 48 másodperccel növelte a különbséget.

A szakasz krónikájához tartozik, hogy a pontversenyben éllovas Peter Sagan bukott, ám tudta folytatni a versenyt. A hazai közönség előtt szereplő Romain Bardet pedig kikerült a top ötből összetettben.

hírdetés
hírdetés