Nibali és Carapaz hatalmasat ment  a Giro d’Italia 16. etapján. A nagy esélyes Roglic újabb több, mint egy percet kapott az ecuadori rózsaszíntrikós Carapaztól és Nibalitól is és így már nagy bajban van a Jumbo Vismás, pedig a Gaviat ma törölték mi lett volna ott.

Nibali és Carapaz hatalmasat ment  a Giro d’Italia 16. etapján. A nagy esélyes Roglic újabb több, mint egy percet kapott az ecuadori rózsaszíntrikós Carapaztól és Nibalitól is és így már nagy bajban van a Jumbo Vismás, pedig a Gaviat ma törölték mi lett volna ott.

 

A Giro 16. szakaszától sokan tartottak, egyrészt mert tele van heggyel, másrészt mert rögtön a pihenőnap után következett, amikor a kerékpárosok szervezete furán tud reagálni az újabb terhelésre, van, aki ekkor száll el. Az etap még úgyis nehéznek ígérkezett, hogy lavinaveszély miatt kivették belőle a 2618 métere Gavia hágót, ami az idei kiírás legmagasabb csúcsa lett volna. A 194 kilométerbe így bő 5000 méternyi szintemelkedés fért bele.

A szakasz elején egy nagy, 22 fős szökevénycsoport alakult ki, amiben elég jó hegyimenők is voltak, mint például Mikel Nieve (Mitchelton-Scott), a hegyi pontversenyt vezető Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) vagy Pello Bilbao (Astana), de szinte minden csapat képviseltette magát. A favoritoknak is voltak elöl embereik, így számítani lehetett rá, hogy támadást készítenek elő.

A szökevénycsoport legnagyobb előnye hat perc volt, de csak 150 kilométer után jött az igazi erőpróba, a Mortirolo. Az 1854 méter magas csúcsra vezető utat az egyik legkegyetlenebb emelkedőnek tartják. Tizenkét kilométer hosszú, és közel 11 százalék felett van az átlagmeredeksége, semmi pihenő nincs rajta, ráadásul egy szakaszán 18 százalékos.

Az összetettben harmadik helyen álló Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) pont ezt a részt választotta ki támadásra. Az eléggé redukálódott favoritcsoportból nem is reagált rá egyből senki.  A harmadik Primoz Roglic viszont nem bírta az iramot, az emelkedő közepén leszakadt.

A csúcs előtt, már szakadó esőben Nibalit utolérte Carapaz és Miguel Ángel López (Astana) is, előbbinek még két segítője is maradt. Roglic több mint másfél percet később érte el a hegy tetejét.

A Mortirolót Ciccone vitte el, akivel csak Jan Hirt (Astana) tudott elmenni. Már gondolkodhattak a szakaszgyőzelemben, négy percnél nagyobb előnyük maradt. Ciccone már reszketett a hidegtől, de neki maradt több energiája a hajrára, lesprintelte a cseh versenyzőt. A harmadik helyen Fausto Masnada (Androni Giocattoli-Sidermec) ért be.

Nibaliék csoportja 1:41-et kapott, de nekik az volt a fontos, hogy mikor ér be Roglic. A Jumbo-Visma kerekese a szakasz végén faragott egy keveset a hátrányán, 1:22-t kapott Nibaliéktól, és így visszaesett a harmadik helyre összetettben, 2:09 a hátránya. Carapaz mögött már Nibali a második, 1:47-re van továbbra is a rózsaszín trikótól.

hírdetés
hírdetés