A Magyar Labdarúgó Szövetség asszisztálásával párolgott el több 10 millió forintnyi tao-pénz a tavaly felszámolt szigetvári labdarúgó-egyesületnél, legalábbis a G7.hu szerint. Tény több sebből vérzik ez a TAO támogatás és rengeteg lehet a visszaélés is. A szigetvári 60 milliós eset pedig csak egy a sok közül.

A Magyar Labdarúgó Szövetség asszisztálásával párolgott el több 10 millió forintnyi tao-pénz a tavaly felszámolt szigetvári labdarúgó-egyesületnél, legalábbis a G7.hu szerint. Tény több sebből vérzik ez a TAO támogatás és rengeteg lehet a visszaélés is. A szigetvári 60 milliós eset pedig csak egy a sok közül.

 

Bár a baranyai klub 2011 és 2016 között több mint 62 millió forinthoz jutott úgy, hogy különböző cégek az államkassza helyett inkább nekik utalták a nyereségük után fizetendő adót, a felszámoló ennek ellenére semmilyen vagyont nem talált az egyesületben.

 

Sőt, már a Zrínyi Miklós Sport Egyesület  vezető tisztségviselőjével sem sikerült felvenniük a kapcsolatot.  Ő 2010 és 2014 között Szigetvár fideszes polgármestere Kolovics János volt, aki többször is mutatkozott a Házelnök Kövér László társaságában. Nemrég az ex polgármestert egy másik ügyben épp a közelmúltban ítéltek első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre.

Kolovics János még 2011-ben vette át a ZMSE vezetését, és az egyesület már ebben az évben élt a tao-rendszer nyújtotta lehetőségekkel. Az ugyanakkor nem derült ki, hogy mire költötték az így érkező pénzt, ugyanis a klub – annak ellenére, hogy a törvényi előírások ezt kötelezővé teszik – sem éves beszámolóit, sem tao-programjait nem hozta nyilvánosságra. Utóbbiakat ráadásul a Magyar Labdarúgó Szövetség sem adta ki a G7.hu-nak, még közérdekű adatigénylésre sem.

A lap cikkéből ugyanakkor kiderül, hogy a klub gazdálkodását ismerők szerint az ígért fejlesztések egy része biztosan nem valósult meg, holott esetenként még számla is volt a teljesítésről. Szó volt például a helyi öltözőépület felújításáról, amin tetőt és nyílászárókat is cseréltek volna, ám ez sem valósult meg.

Állítólag ez volt az a pont, ami már az MLSZ-nél is kiverte a biztosítékot, korábban viszont a szövetség a visszaélések felett nagyvonalúan szemet hunyt. A ZMSE utolsó tao-programját például három hónappal a felszámolás megindítása után hagyták jóvá és az egyesületet végül csak akkor zárták ki a támogatási rendszerből, amikor az eljárás már lezárult, így a ZMSE megszűnt.

A G7.hu idézi a város Kolovics Györgyöt váltó polgármesterét, a független Vass Pétert, aki az egyik MLSZ-es tao-ellenőrzésnek szemtanúja volt. A városvezető elmondása alapján az ellenőr elfogadta azt az érvelést, hogy a leszámlázott eredményjelző-tábla beszerzése még folyamatban van, ezért nem tudják bemutatni, és leigazolta a papíron a műfüves pálya fenntartására vásárolt gép létezését is, holott egy fűnyírót mutattak be neki.

A ZMSE történetének azonban csak az egyik szomorú eredménye, hogy fogalmunk sincs, hova tűnt 60 millió forint közpénz. Legalább ennyire lehangoló, hogy a papíron a helyi futball erősítését célzó tao-támogatás nagyban hozzájárult a szigetvári labdarúgás lenullázásához. A ZMSE ugyanis már létezése utolsó évében sem kapott indulási jogot az MLSZ-től, így a város elvesztette megye 1-es focicsapatát.

 

hírdetés
hírdetés