Az országosan leadott szavazatok 98,09 százalékának összesítése után a 106 országos egyéni választókerületből 96-ban a Fidesz-KDNP, 10 helyen a baloldali összefogás jelöltje győzött. A miskolci 2-es körzetben azonban szinte percenként változott az élen álló személye, hol a fideszes, hol a kormányváltós, hol a jobbikos vezetett.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a Fidesz-KDNP listája 44,47 százalékon végzett.

Az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP 25,98 százalékon, a második legtöbb szavazatot begyűjtött párt lett,  a harmadik a Jobbik 20,61 százalékkal. Az LMP 5,27 százalékot szerzett. Az ötödik helyen a Munkáspárt áll egy százalék alatti eredménnyel.

A 106 egyéni mandátum közül nyolcat Budapesten, egyet-egyet pedig Szegeden és Miskolcon szerezett az ellenzéki Összefogás. Az összes több választókerületben a Fidesz-KDNP jelöltje győzött.

Az eredmények alapján a következő parlamentben a Fidesz-KDNP-nek 133 képviselője lesz, az ellenzéki összefogásnak 38, a Jobbiknak 23, az LMP-nek pedig 5. A kétharmadhoz 133 szavazatra van szükség, ugyanakkor még hátravan a levélben érkezett szavazatok összeszámlálása. Az eddig feldolgozottság alapján a levélben szavazó, magyarországi lakcímmel nem rendelkező határon túli kettős állampolgárok között a Fidesz támogatottsága meghaladja a 90 százalékot. Ugyanakkor a szavazatok nem eredményeznek automatikusan mandátumot.

hírdetés
hírdetés